32 любопитни факта за всички участници в Световното първенство (видео)

Деян Спасов 02 юни 2014 в 17:26 12209 1

Нападателят на САЩ Лендън Донован има повече голове (5) на Мондиали от Кристиано Роналдо (2), Лионел Меси (1) и Уейн Руни (0) взети заедно.

Девет дни преди официалното откриване на Световното първенство в Бразилия обръщаме специално внимание към всеки един отбор, който ще вземе участие в надпреварата. 

Във видеото на ESPN преди Световното в Бразилия ще намерите куриозни случки, рекорди и любопитни факти, за някои от които дори най-заинтригуваните фенове на играта не са предполагали. 




1. Бразилия не е губила домакински мач от 1975г. насам. Това прави точно 57 поредни мача.

2. Испания държи рекорда за най-много поредни мача без загуба - 29

3. Холандия е единствената държава, достигнала 3 финала на Световно първенство, но не спечелила нито един от тях. 

4. Седемте участия на Световни първенства на Камерун са рекорд за африканска държава. 

5. Коефициентът за титла на Иран от Мондиала е 2500/1

6. Швейцария е единственият отбор, победил шампиона Испания на последното първенство през 2010г. в ЮАР

7. Президентът на Нигерия бе решен да закрие националния отбор на страната след разочароващо представяне на миналото Световно първенство. 

8. Защитникът на Хърватия Йосип Симунич е единственият футболист, получавал три жълти картона в един мач. 

9. Отборът на Еквадор "замрази" фланелката с номер 11 в памет на починалия национален състезател Кристиан Бенитес през 2013г.

10. Един от най-добрите футболисти в света - португалецът Кристиано Роналдо, е кръстен на 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън

11. Ако нападателят на Германия Мирослав Клозе отбележи два гола на първенството, ще стане най-резултатният футболист от всички Мондиали. До момента той има 14, колкото и Герд Мюлер, а пред него е само бразилецът Роналдо с 15.

12. Скандалният национал на Италия Марио Балотели сам подпали къщата си в Манчестър, след като запали фойерверки в нея.

13. Французинът Франк Рибери получи прякора си "Scarface", заради белезите си, получени при катастрофа в ранна детска възраст.

14. Японските футболисти Шинджи Кагава и Хироши Киотаке са победили във футболен мач срещу 55 деца. 

15. Прякорът на звездата на Уругвай Луис Суарес е "Ел Пистолеро"

16. Братята Коло Туре и Яя Туре ще играят заедно за страната си Кот д'Ивоар на трето световно първенство

17. Прякорът на нападателят на Манчестър Сити Един Джеко е "Босненският диамант"

18. Лионел Меси вече има повече голове за националния отбор от аржентинската легенда Диего Марадона

19. Младият белгийски състезател Ромелу Лукаку има свой собствен интернет мем. (Мем е идея, която се разпространява чрез World Wide Web. Идеята може да e във форма на хиперлинк, видео, снимка, уебсайт, хаштаг или просто дума или фраза)

20. Халфът на Гана Кевин Принс Боатенг и защитникът на Германия Джером Боатенг са полубратя, които ще се изправят един срещу друг в Бразилия на 21 юни.

21. Мексиканецът Хавиер "Чичарито" Ернандес бе най-бързият футболист на Световното първенство в ЮАР през 2010г. В буквален превод прякорът му означава "малко грахче". 

22. Само благодарение на един гол, който Алжир допусна, САЩ успя да се класира за 1/8 финалите на последния Мондиал.

23. Фамилията на гръцкия футболист Сократис Папастатопулос не може да се изпише на фланелката му, затова той играе с първото си име на гърба.

24. Англичанинът Джеф Хърст е първият и единствен футболист отбелязал хеттрик на финал на Световно първенство през 1966г.

25. Прякорът на националния отбор на Австралия е "Socceroos", а прякорът на младежката национална гарнитура е "The Joeys"

26. Чили се класира напред в Световното първенство през 1974 г., благодарение на победа в мач срещу Русия, в който руснаците отказват да излязат на терена, заради съображения за сигурност.

27. Южна Корея допусна най-бързия гол в историята на Мондиалите (11 сек.) през 2002г., отбелязан от турския нападател Хакан Шукур. 

28. Треньорът на Колумбия Хосе Пекерман е работил като таксиметров шофьор. 

29. Отказалият се вече нападател на Русия Олег Саленко държи рекорда за най-много отбелязани голове в един мач - 5, през 1994г., когато заради тези голове в крайна сметка си поделя голмайсторския приз на турнира с българина Христо Стоичков. 

30. Националът на Коста Рика Джоел Кембъл си е купил 100 пакетчета с лепенки за албума на Световното първенство с цел да намери тази с лика си, но така и не е успял. 

31. Джери, Джони и Уилсон Паласиос от Хондурас станаха първото трио братя участници в едно Световно първенство.

32. Нападателят на САЩ Лендън Донован изненадващо се оказва, че има повече голове (5) на Мондиали от Кристиано Роналдо (2), Лионел Меси (1) и Уейн Руни (0) взети заедно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!