Шефът на фонд „Земеделие“ поощри своята партньорка с тлъст бонус

Милен Енчев Последна промяна на 25 февруари 2014 в 13:10 18070 19

Ръководството на ДФЗ
Ръководството на Държавен фонд "Земеделие"

Солидно допълнително възнаграждение са получили за 2013 г. заместник-изпълнителните директори на Държавен фонд „Земеделие“. Това личи от отговор на ДФЗ до OFFNews за финансовите поощрения в ръководството на фонда, получен по Закона за достъп до обществена информация.

Изпълнителният директор Мирослав Николов, който зае поста в началото на ноември 2013 г., не е получил бонуси за работата си през миналата година. За сметка на това той е стимулирал тримата си заместници с 13 650 лева за по-малко от два месеца работа на основание постигнати резултати.

Твърди се че, в края на годината фондът е свършил огромно количество работа и разплатил близо 500 милиона лева по Програмата за развитие на селските райони – европейски субсидии, които иначе страната наистина щеше да загуби заради забавено усвояване. Според експерти обаче, извършените плащания са били насочени основно за аванси по общински проекти, което до голяма степен просто отлага въпроса с усвояването им, а и не предполага кой знае какво усилие – това е спасителна мярка предприета още от предишното ръководство на фонда. Материалните стимули за тримата заместници на Николов – Виолета Александрова, Атидже Алиева – Вели и Николай Дачев са доста близки по стойност до евентуалните им заплати за двата месеца работа, а за това как са разпределени между тях няма потвърдена информация.

Интересен момент е, че въпреки твърденията за огромно количество свършена работа от фонда в края на годината и за разлика от тримата заместници на изпълнителния директор, голяма част от началниците на средно ниво са получили най-ниската възможна атестационна оценка, което е и формалната причина за освобождаването на тези служители от ДФЗ, за което съобщиха медиите в края на миналата седмица.

От Държавен фонд „Земеделие“ посочиха само общата сума на бонусите на тримата заместници, но запазиха в тайна точната сума за всеки един с мотив, че тя касае икономическата им идентичност и поради това представлява лични данни. Следователно бонусът на всеки от тримата представлява не публична, а лична информация, защитена по Закона за защита на личните данни, аргументираха се от ДФЗ.

Нормативният максимум за допълнителното стимулиране за добре свършена работа е не повече от 80% от начислените за годината основни заплати на съответния служител. Настоящото ръководство бе назначено от управителния съвет на ДФЗ на 7 ноември, т.е. до края на годината всеки от тях би трябвало да е получил по-малко от две работни заплати. За този период, видно от общата сума тримата зам.-директори са взели средно по 4450 лева бонус.

За да получат допълнителното стимулиране, тримата са били оценени от прекия си ръководител – Мирослав Николов. Запознати твърдят, че взаимоотношенията между него и Виолета Александрова са отвъд чисто професионалните. Двамата са и съдружници от декември, 2012 г. заедно с майката на Николов в обща компания - „В енд М консултинг“. Основната дейност на компанията е предоставяне на консултантски услуги в областта на обществените поръчки, европейски и бизнес проекти. При запитване на mediapool.bg, шефът на ДФЗ заявява „Няма конфликт на интереси, защото фирмата никога не е работила в областта на земеделието“.

Каква е точната сума, с която Николов е поощрил партньорката си остава тайна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.04 2014 в 23:24

Te то щото системата е на ти 100,ама ще ми върнеш 50 всички сме равни, обаче някои са по равни!И накрая КОЙ прибра кинтите? Шефчето!

26.02 2014 в 13:51

Рано или късно ще се задавите....

25.02 2014 в 19:35

Demostene,
ама и ти не си съвсем наясно... раздаващият бонусите аУтоматик получава 30-50% от бонуса... иначе се "оказва, че е погрешно изчислен, бонуса, де... а, после, в случая, мангото от снимката, се отчита на горестоящия фес адемов, оня, състрадателния... положението е не куче-касичка, а направо три-глава ламя е екшън план *********

25.02 2014 в 18:13

Машала! ОСТАВКА!!!

25.02 2014 в 17:29


Балкански, говорим за различни неща. "Моята борба" е писана от младия Адолф Шикългрубер когато е в баварския затвор през двадесетте години. Една от основните идеи в книгата е за отговорността на лидера - нещо от което и тогавашните и сегашните политици бягат като дявол от тамян.
Несъмнено имало е принуда, но е имало и много хора които са вярвали безрезервно.
Ти говориш за времето след 1937 г.
Лицето Адолф Хитлер е сътворило много престъпления и глупости. За много е виновен той, за други причината е прогресиращото му заболяване от паркинсон, за трети е виновно времето в което е живял.

Истината е, че хората не са еднакви, не са и равни.
Единствената възможна форма на равенство е балансът между правата и отговорностите. Повече отговорности - повече права.
Сегашната "демокрация" казва всички имат еднакви права, но товари със задълженията само глупаците дето работят. Мангал да си, имаш само права.

25.02 2014 в 17:22

"Хората се делят на две групи – граждани и поданици".Събрал лъвът животните и казал умните -в ляво, красивите - в дясно. А жабата казала: "Е аз сега да се разчекна ли?!"

25.02 2014 в 17:07

Пропуснах Галанд...има и други...

25.02 2014 в 17:05

До F1

Прочети мемоарите на Шпеер, Дьониц, Рьодер, Манщайн, Гудериан, Рудел, и ще видиш леко по-различна картина.