Чистка във фонд „Земеделие“ - десетки уволнения, предстоят още

OFFNews 21 февруари 2014 в 17:35 6096 4

Мирослав Николов

Снимка сайтът на ДФЗ

Десет души ще бъдат уволнени от Държавен фонд „Земеделие” заради „структурни промени“, съобщи пресцентърът на фонда. Съобщението бе направено часове, след като депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов и Цвета Караянчева обявиха в парламента, че в ДФЗ тече „чистка”. 

Структурни промени – официалният мотив на съкращенията, досега не са обявявани, посочи Ципов.

Уволнените от ръководството на фонда са под 1% от всички 1800 служители, коментираха от пресцентъра на фонд „Земеделие“ пред „Медиапул“. Днес са връчени заповеди за уволнение на 10 души. Общо издадените заповеди за уволнение от новия директор Мирослав Николов са около 20, но другите не са били връчени, обявиха още от пресслужбата. Причината да не са връчени е драма, разиграла се в коридорите на фонда - част от хората са напуснали сградата.

По информация на „Медиапул“ обаче уволнените са далеч повече - преди две седмици от фонд "Земеделие" са изхвърчали 58 шефове на дирекции, а днес ръководството се е опитало да връчи заповедите не на двайсетина, а на 98 служители.

До момента са отстранени 12 директори на областни дирекции на фонд „Земеделие“ - 10 по взаимно съгласие и двама – уволнени. От пресцентъра изтъкват още, че откакто фондът е с ново ръководство (от 7 ноември миналата година) и изпълнителен директор Мирослав Николов, са под 1%, докато при управлението на ГЕРБ за три години и половина са били уволнени 298 души, а са назначени 450.

Уволнен е целият отдел по информационни технологии, поради което външна фирма обслужва разплащателната система ИСАК. Източници от отстранениете експерти твърдят, че това може да доведе до спиране на плащанията от Брюксел, тъй като в системата се съдържа поверителна информация и има риск от изтичането й. От пресцентъра на ДФЗ отрекоха -
информационните системи на фонда се поддържат от "Технологика" от години, компанията не е сменяна и няма риск за системите за плащания, твърдят от там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!