Quantcast

Чистка във фонд „Земеделие“ - десетки уволнения, предстоят още

OFFNews Последна промяна на 21 февруари 2014 в 17:35 5265 4

Мирослав Николов

Снимка сайтът на ДФЗ

Десет души ще бъдат уволнени от Държавен фонд „Земеделие” заради „структурни промени“, съобщи пресцентърът на фонда. Съобщението бе направено часове, след като депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов и Цвета Караянчева обявиха в парламента, че в ДФЗ тече „чистка”. 

Структурни промени – официалният мотив на съкращенията, досега не са обявявани, посочи Ципов.

Уволнените от ръководството на фонда са под 1% от всички 1800 служители, коментираха от пресцентъра на фонд „Земеделие“ пред „Медиапул“. Днес са връчени заповеди за уволнение на 10 души. Общо издадените заповеди за уволнение от новия директор Мирослав Николов са около 20, но другите не са били връчени, обявиха още от пресслужбата. Причината да не са връчени е драма, разиграла се в коридорите на фонда - част от хората са напуснали сградата.

По информация на „Медиапул“ обаче уволнените са далеч повече - преди две седмици от фонд "Земеделие" са изхвърчали 58 шефове на дирекции, а днес ръководството се е опитало да връчи заповедите не на двайсетина, а на 98 служители.

До момента са отстранени 12 директори на областни дирекции на фонд „Земеделие“ - 10 по взаимно съгласие и двама – уволнени. От пресцентъра изтъкват още, че откакто фондът е с ново ръководство (от 7 ноември миналата година) и изпълнителен директор Мирослав Николов, са под 1%, докато при управлението на ГЕРБ за три години и половина са били уволнени 298 души, а са назначени 450.

Уволнен е целият отдел по информационни технологии, поради което външна фирма обслужва разплащателната система ИСАК. Източници от отстранениете експерти твърдят, че това може да доведе до спиране на плащанията от Брюксел, тъй като в системата се съдържа поверителна информация и има риск от изтичането й. От пресцентъра на ДФЗ отрекоха -
информационните системи на фонда се поддържат от "Технологика" от години, компанията не е сменяна и няма риск за системите за плащания, твърдят от там.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.02 2014 в 16:52

Е господа журналисти както винаги непълни и повърхностни мнения .Кажете точно колко хора си отиват , същите от кога са на работа там .Г-н министъра скоро беше казал ,че тези хора са работили до 23 часа за да извършат плащанията / в нарушение на КТ и по искане естествено на това ръководство /.Кое е вярното .Може ли някой да каже как за 2-3 месеца новото ръковоство навлезе в работата , видя пропуските и направи уволнения , за лоща работа. Вижте къде са работили тези хора преди - е разбира се няма нито един който да се е занимавал с такава работа , но за сметка на това гонят веднага .Кой и калинка ......Драскачите да отворят и да прочетат малко биографии- сами ще се досетят за какво идва реч....

21.02 2014 в 23:59

Някой лъже и в бързината на реакцията неадекватността проличава:
1. Съгласно устройствения правилник на ДФ "Земеделие" щатните бройки са общо 1660 (това включва централното управление в София и всички областни структури). Откъде извадиха цифрата 1800? ЛЪЖА!
2. От тези 1660 щатни бройки поне 100-на са заети от майки, които са в отпуск по майчинство и др. служители в дългосрочен болничен;
3. Във ведомствата рядко се използва целия щатен потенциал или около 5% остава незает. Така се правят бюджетни икономии за изплащане на т.нар ДМС.

От горното следва, че дадените обяснения от представители на ведомството са изцяло компрометирани, а журналистите в бързината да пуснат новината не си правят елементарния труд да проверят както пише в устройствения правилник на държавния фонд и да бъдат малко по-критични в статията си.

21.02 2014 в 23:36

... ка ка лин ка калинка калинка мОя... в саду (я убю) ка ка лин ка калинка калинка твО-яааааааааааа.....туш!
хахаха

21.02 2014 в 18:44

Едни калинки изхвърлят други калинки, мъка комунистическа малък зелник, няма за всички.