Новият социален министър прекрати скандалната поръчка за коли на МТСП

Владимир Йончев 26 май 2016 в 16:31 12158 6

Зорница Русинова
Зорница Русинова

Новият социален министър Зорница Русинова прекрати скандалната поръчка за 10 нови луксозни автомобила, което предишното ръководство на Министерството на труда и социалната политика беше обявило.

Това личи от обявление в сайта на Агенцията за обществени поръчки, подадено на 20 май. 

Поръчката, която изглеждаше написана за предопределен победител, беше обявявана на два пъти по време на Ивайло Калфин и породи силно възмущение.

В първия си вариант тя беше за 600 000 лева с ДДС и с откровени дискриминационни изисквания - имаше задължително условие колите да са черен цвят, автоматик и 4х4.

През март самото министерство отмени поръчката, но дни след това я пусна отново, като скандалните изисквания бяха замаскирани, но на практика пак съществуваха и нямаше как да бъде спечелена, ако не бъдат изпълнени скандалните изисквания, което самото МТСП призна, че са нередни.

Без отговор остана и въпросът защо са нужни толкова висок клас коли за социалните чиновници.

След статията на OFFNews, че скандалните процедури всъщност не са отменени, а само са тарикатски замаскирани, отново последва вълна на възмущение. Ден по-късно АБВ напусна управлението и оттегли своя представител Ивайло Калфин от кабинета.

Зорница Русинова пое поста на 18 май. Спирането на скандалната поръчка е едно от първите й действия като министър.

Мотивите в решението за прекратяване на процедурата по възлагане на обществената поръчка са точно тези, за които алармира OFFNews. В статията ни "МТСП пак пусна скандалната поръчка за коли. Този път замаскирана", която подготвихме заедно с колегите от auto.offnews.bg, подробно обяснихме как с техническото задание е отстреляна конкуренцията - зададени са нелогични технически изисквания с цел да отпаднат всички модели от този клас, които биха могли да застрашат фаворита на предишното ръководство.

"За да се разшири кръгът на участници е необходимо да се променят техническите спецификации и методиката за оценка на офертите, което ще доведе до промяна на условията при които е обявена",

е записано в мотивите за прекратяване.

Другият основен мотив е свързан с това, което породи най-силно обществено възмущение - излишният лукс.

"... в методиката за оценка е предвидено да се оценяват допълнително елементи и /или функции, които не са необходими за един служебен автомобил",

пише още в решението, с което Зорница Русинова слага край на скандалната поръчка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13301

5

Николай Петров

26.05 2016 в 21:42

Г-н полковник, като редник от запаса директно ви казвам, че Стефан Данаилов е само едно посткомунистическо изчадие. Мнението му по какъвто и да е въпрос е нищо. Не знам дали знаете, че на събранията си все още тези екземпляри се обръщатедин към друг с 'другарю/другарко'.

17439

1

мнение от IP

26.05 2016 в 16:49

Браво! Да вземат пример другите министри.