„Странджа не е манджа“ блокира центъра, протестът почете жертвите в Киев

Последна промяна на 22 януари 2014 в 18:13 24624 12

1/1
Пред паметника на Патриарх Евтимий започна протестът срещу плановете за застрояване на крайбрежието на Царево, Арапя, Корал и на големи части от Природен парк Странджа. Снимка: Сергей Антонов

Снимка Сергей Антонов

Пред паметника на Патриарх Евтимий започна протестът срещу плановете за застрояване на крайбрежието на Царево, Арапя, Корал и на големи части от Природен парк Странджа. Снимка: Сергей Антонов

Малко слд 18,00 часа пред паметника на Патриарх Евтимий започна протестът срещу плановете за застрояване на крайбрежието на Царево, Арапя, Корал и на големи части от Природен парк Странджа.

Половин час по-късно бе блокирано кръстовището с „Граф Игнатиев“, а след това шествието мина по "Раковска" и стигна до парламента. Пред него демонстрантите почетоха с минута мълчание жертвите на размириците в Киев.

Ето какво бяха написали организаторите на протеста в поканата, която бе качена в социалните нрежи.

„Върховният” административен съд се подигра на всички – петчленният състав на ВАС окончателно взе необжалваемо решение и отмени решение на предишния тричленен състав, с което се обявяваше за незаконосъобразен Общият устойствен план на община Царево. Решението на съда значи почти 100% застрояване на крайбрежието на Царево, Арапя, Корал, на големи части от Природен парк Странджа! Ножът на алчните мафиоти във властта буквално опря в кокала, когато днес научихме, че е уволнен и директорът на ПП Странджа Стефан Златаров.През 2007 година спряхме погрома, като затваряхме кръстовища в центъра на София. Можем да го спрем и сега, ако сме твърди и единни – навън, на улицата. Нека осветим с челници, фенери и свещи тъмното минало на хората, които одобриха този план – кои са те и къде са сега! Да огласим с имената им улиците на София!


Протестиращите блокираха движението около 18,15 часа.

Около 300 души се събраха на площада пред паметника на Патриарх Евтимий. Наоколо имаше няколко патрулки и една камионетка на жандармерията. На част от плакатите им пишеше „Странджа не е манджа“ и „Слуги на мафията: първи номер Чавдар Георгиев – ВЪН!“.

Като зам.-министър на екологията Георгиев се прочу с някои скандални решения по време на управлението на тройната коалиция. Той същия пост и в кабинета "Орешарски".


Засега полицаите не се намесват.

Половин час по-късно бе блокирано кръстовището с „Граф Игнатиев“, а малко преди 19,00 часа протестиращите тръгнаха към парламента.

Хронология на събитията:

20,00 часа - Разправията между полицаи и протестиращи на "Раковска" продължава


19,50 часа - По-голямата част от протестиращите се разотидоха. Малка група тръгна към ул. "Раковска" и застана на средата на кръстовището с "Цар Освободител". Полицията успя да ги изтласка на тротоара.

19,30 часа - Протестът продължи с познатите рефрени "Искаме природа, не искаме бетон", "Волен в лудница, Пацо в Дупница" и "Оставка"

19,20 часа - С минута мълчание бе почетена паметта на жертвите в Киев. След нея протестиращите започнаха да скандират "Украйна"

19,15 часа - На площада пред Народното събрание демонстрантите скандират "Мафия" и "Оставка". След това те запяха "Хубава си моя горо"

19,10 часа - Протестиращите вече са пред парламента.

19,00 часа - Шествието достигна градинката на "Кристал"

18,55 часа - Демонстрантите освиркват екип на ТВ "Алфа", който снима шествието. Полицията се намеси и раздели репортера и оператора от протестиращите, за да предотврати задълбочаване на скандала и инциденти

18,50 часа - Протестиращите тръгват по "Раковска" към парламента.

18,45 часа - Шествието на протестиращите тръгва по "Граф Игнатиев" в посока центъра

18,15 часа - Демонстрантите вече са около 300 и блокираха кръстовището.

18,00 часа - Протестът започна с около 100 души

Протестиращите искат:

1. Парламентът спешно да приеме закон с който всички устройствени планове да са нищожни, ако нямат екологична оценка и оценка за съвместимост.

2. Министърът на регионалното развитие да отмени заповедта за одобрение на ОУП на Царево.

3. Върховна административна прокуратура да заведе дело за нищожност на ОУП Царево заради липсата на екологична оценка.

4. Да бъде незабавно назначен отново уволненият днес директор на ПП "Странджа" Стефан Златаров.

5. ОСТАВКА на сегашното правителство!

 

 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2014 в 07:45

Абе верно ли зелената мафия ви е по-симпатична от обикновената? Толкова ли е празна кухината между ушите?
И друго се чудя - тия дали ще могат да покажат Странджа на картата на България? Като гледам повечето от тия досега им с природата е борисовата градина с пласмасова бутилка бира-маймунска пикня

23.01 2014 в 07:22

SMS-и между Кулезич и Бойко Борисов...http://daniivanov.blogspot.com/2014/01/sms.html

23.01 2014 в 03:39

Балкански, да не сфърши гей порното, че мърсуваш тука по късна доба? Такива като теб сте срам за българския генеалогичен фонд и не само....Поне си смени името или вкарай малко оригиналност. Не се ли уморяваш да си вечно толкова тъп, чак не ми го побира главата.

23.01 2014 в 02:27

Хехехе, пак същите раноблудни протестъри сега се пресгруват уж на природозащитници ако мине номера се едно Тиквоча е неква свещенна крава...

23.01 2014 в 00:06

bravo , ти като по умен , най-вероятно още не си разбрал защо умря протеста е дано го разбереш в този живот , аз като по-глупав казвам да не се политизира този протест за да не отблъскват хора , щом Вие умните смятате че с викове остаФка ще привлечете повече внимание , действайте . Само ще повторя , че прозира опит за реанимиране на умрелия протест , ако организаторите не вземат мерки ще е изключително тъжно и гнусно .

22.01 2014 в 23:49

Всъщност, някои писали по долу, ако бяха малко по-малко глупави щяха да проумяват, че разрешението за бетониране на Странджа е просто поредната основателна причина за оставка на олигархичното мафиотско правителство.

22.01 2014 в 20:49

Само едно не мога да разбера, оставката преди другите искания, едновременно с тях или след тях?
Защото си противоречат нещата. Според мен смесват политическия протест със защитата а природата. Това определено отблъсква една част от хората!