Марш за правосъдие в защита на Лозан Панов, Иванчева и Петрова поиска справедливост, не правообслужване (видео/галерия)

OFFNews 24 ноември 2018 в 15:27 5169 1

Снимка Сергей Антонов

Няколкостотин души шестваха днес в централната част на столицата, включвайки се в Марша за правосъдие. Демонстрацията, организирана от Национална инициатива "Правосъдие за всеки", призовава за справедлива съдебна система, а не за "правообслужване" на определени лица.

Днешният марш има и два конкретни повода. Протестиращите призоваха обществото да подкрепи смелата позиция на председателя на ВКС Лозан Панов, който заяви, че главният прокурор преследва критиците си и поставя чадър над приятелите си. Поискаха и справедливост и защита на човешките права на задържаните от седем месеца в ареста кмет и зам.-кмет на "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Маршът тръгна от НДК, под полицейска охрана мина по булеварт "Витоша" и стигна до крайната си цел - Съдебната палата. Протестиращите, сред които имаше и активисти от "Боец", носега български и европейски флагове. Бяха опънати големи транспаранти "Къде са доказателствата?", "Дойде време, ставайте! От сън се събуждайте", "ОСвободете Иванчева и Петрова", "Свобода и право" и др.

Целта е да кажем, че правосъдието и справедливостта са най-ценните в една държава, без тях държава няма. (...) Грешката е още в Конституцията, която е дала неограничени права на главния прокурор да ръководи разлседвания, да следи за законност и да ръководи дейността на всички прокурори", заяви ръководителят на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков.

„В едно комедийно шоу главният прокурор каза, че всички власти са виновни и когато корупцията е в цялата държава няма какво да направи прокуратурата. Възниква въпросът какво е правила прокуратурата 28 години, за да се настани корупцията в цялата държава. Днес се правят удобни закони, за точните хора, прилагат се избирателно. Позволява се да се погасяват по давност наказателни преследвания, дела не завършват по 10-15 години“, обясни Величков.

Той даде пример с "наказателната репресия" срещу Иванчева и Петрова, които вече седем месеца са в ареста без доказана вина, за сметка на това търпейки унизително отношение.

"Ние не можем да кажем дали Иванчева и Петрова са виновни или не. Това, което се случва с тях, ако не беше толкова трагично, щеше да е комедиен фарс с техните принудителни мерки - пускане, излизане, оковаване в белезници в съдебна зала, на път за болница. Това е недопустимо за цивилизована и правова европейска държава в 21 в. Нарушени са много европейски стандарти, много правила, свързани с правата на задържаните лица. Освен правото им на придвижване нищо друго не би трябвало да им бъде ограничено“, заяви Величков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7900

1

Petko Hadjiiliev

24.11 2018 в 20:17

Ама да бе, най-невинните са в затвора, там ако питаш - всички са ангели-херувими
Много ѝ се ще на Крушовишката биволица да се намърда във властта, ама народа друго мисли (изключая платените протестиращи)
А дали е случайно, че адвоката Емил Георгиев, който е част от управлението на "Демократична България" е организатор на протеста?!?!
Пак случайно се забравя, че въпросната бивша корумпирана кметица беше издигната и избрана с парите на БСП...
Как все бившите комунисти са подтиснати и онеправдани?!?!?
 
X

Да помогнем на украинските деца!