Полицията забавила линейка за катастрофата на "Цариградско"

OFFNews 13 юли 2013 в 16:56 4328 4

Д-р Георги Гелев, шеф на Спешна помощ
Д-р Георги Гелев, шеф на Спешна помощ

Полицията е забавила линейка, пътуваща към мястото на тежката катастрофа на "Цариградско шосе" от 10 юли, при която загина жена, а 11 души бяха ранени.

Полицейски автомобил е спрял линейката преди Орлов мост, където в този момент имаше протест, и е предложила ескорт към мястото на инцидента през обходен маршрут - пред Телевизионната кула и алея "Яворов", разказа шефът на Спешна помощ Георги Гелев пред БНТ.

По думите му това е причината Софийската градска прокуратура да обяви, че протестиращите са забавили линейката. От видеокадри, публикувани от OFFNews, обаче е видно, че протестиращите на Орлов мост правят моментално път на една от отиващите към катастрофата линейки.

"На практика това е закъснение, защото е обиколен маршрут, но е преди 20-ата минута, колкото е нормативът", добави Гелев.

На въпрос дали избирането на обиколен маршрут за линейката е инициатива на полицията, Георги Гелев каза: "Да".

В четвъртък прокуратурата обвини протестиращите, че са забавили линейка, която се е движила към катастрофата, с 12 минути. Тя поиска от кмета на София Йорданка Фандъкова и СДВР да издадат заповеди, с които да задължат шестващите да пропускат екипите на "Спешна помощ", гражданската защита и пожарната.

Факт е обаче, че и без заповеди нито една линейка не е била спирана или забавяна от продължаващите вече 30-и ден протести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови