Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Йовчев: Преградите пред НС са заради вандалстващите и вилнеещите

Елица Мартинова 29 ноември 2013 в 12:24 2337 7

Новите заграждания пред парламента. Снимка: Сергей Антонов
Новите заграждания пред парламента. Снимка: Сергей Антонов

 

"Ситуацията от гледна точка на сигурността е много по-добре, включително и от гледна точка на бизнес средата и на възможните инвестиции, когато имаме една полиция, която осигурява обществения ред, отколкото когато имаме вандалстващи и вилнеещи хора около Народното събрание, недай си Боже и вътре в сградата."

Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в отговор на въпроса кога ще бъдат премахнати загражденията около Народното събрание. Питането бе зададено от Семир Абу Мелих и Димитър Петров (ГЕРБ) в рамките на петъчния парламентарен контрол.

Вътрешният министър обясни, че загражденията са законни и ще останат, докато са налице опити за насилие спрямо народни представители и служители на парламента и докато някои от протестиращите имат желание да рушат.

По думите на Йовчев преградите ще се премахнат, когато протестите вече са "нормални".

"Когато тези опити престанат и имаме нормални протести, няма да имаме нужда нито струпване на полиция, нито от заграждения. Докато имаме протестиращи, които се опитват да нападнат народни представители, служители на парламента, да рушат имущество, да проникнат в сградата на Народното събрание, е необходимо да бъде осигурен обществен ред", каза вицепремиерът.

Според Семир Абу Мелих загражденията са символ на общественото недоволство срещу кабинета и са останали твърде дълго край Народното събрание.

Колегата му Димитър Петров пък изтъкна, че периметърът за сигурност край Народното събрание е безпрецедентно широк. По думите му е неоправдано центърът на София да бъде блокиран по такъв начин, само за да се осигури спокойствието на управляващите.

"Орешарски досега влизаше през задния вход, сега, за Коледа, може да почне да влиза и през комините вече", каза Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews