700 фермери на протеста в София, дариха с галоши Дянков и Найденов

Юлиан Христов, Ивелина Петрова 06 декември 2011 в 08:56 1599 0

Протестиращи земеделци с тракторите си пред

Снимка Сергей Антонов

Протестиращи земеделци с тракторите си пред "Александър Невски"

Близо 700 фермери се събраха днес в 12.00 часа пред храм-паметник „Св. Александър Невски“ и поискаха оставката на земеделския министър Мирослав Найденов и на финансовия - Симеон Дянков. Шествието потегли към 13.30 часа към сградата на Министерски съвет под съпровода на гайди.

Земеделци от цялата страна влязоха със 170 трактора късно снощи в София и паркираха 160 от машините край храм-паметник "Александър Невски" и 10 - срещу сградата на Народното събрание.   Протестът е заради планираното намаляване на държавните субсидии за сектора, заложено в проектобюджета за 2012 година. 

„Едно бедно общество се управлява най-лесно. Ние имаме пари и затова искаме да защитим хляба и достойнството си чрез протеста“, каза пред OFFRoad-Bulgaria член на Асоциацията на зърнопроизводителите преди началото на протестното шествие. „След изборите Дянков и Найденов се отметнаха, министерствата не си изпълняват ангажиментите към нас“, заявиха още протестиращи. По нареждане на Столичната община тракторите не бяха включени в шествието, те останаха паркирани в Синя зона до пл. "Александър Невски". Общината позволи на протестиращите да се движат в София само пеша край парламента и Министерски съвет. 

На протеста се открояваха и скъпите коли на включилите се в него зърнопроизводители. "Добрите ни финансови възможности не са фактор, който може да ни спре да търсим правата си - искаме устойчиво и развито земеделие и спазване на обещанията, поети преди изборите от правителството. Най-добре се управлява беден народ. Ние не сме от бедните, затова сме тук - искаме да защитим правата си и хляба си“, коментира стачник от Монтана. „На празен кош, покрив му не трябва, дойдохме с два рейса и ще спим в тях, заявиха протестиращите от Стара Загора. Те заявиха готовността си да протестират, докато не видят оставките на Дянков и Найденов. 

Зърнопроизводителите от Бургас бяха дошли с над 100 трактора. Те директно определиха финансовия министър като "доказано болен човек". Зърнопроизводител от Велико Търново беше приготвил жълти галоши за министър Найденов и розови за Симеон Дянков, които били личен подарък за министрите. В отговор на протестите земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че "бюджетът е направен така, че няма възможност да се осигурят повече средства за национални доплащания на единица площ през следващата година". За тази година земеделските стопани получиха по 28 лева на декар обработваема земя. Според разчетите на бюджета за следващата година фермерите ще получат около 25 лева. "Ако правителството сега прояви слабост, ще се получи ефектът на доминото", каза Найденов и призова протестиращите фермери да се приберат при семействата си. На въпрос дали ще приеме подаръка, който по-рано зърнопроизводителите му направиха - чифт жълти галоши, земеделския министър заяви, че го приема, защото е носил не само галоши и налъми, а и ботуши. 

По време на протеста днес бяха затворени за автомобили ул. "Оборище" - между ул. "Г.С. Раковски" и бул. "Васил Левски"; ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Александър Невски"; ул. "11-ти август" между ул. "Московска" и пл. "Св. Александър Невски". Режимът на платената зона край "Александър Невски" отпадна. Протестиращите трябваше да внесат депозит от 10 000 лева в общината като гаранция за евентуални нанесени щети по инфраструктурата на града. Те трябваше да сключат и договор с фирма, която да изчисти след протеста, а на място трябваше да има монтирани и химически тоалетни. Утре също ще има ограничения за автомобилите. До 18 часа остава забраната за престой и паркиране на автомобили на паркингите на пл. "Св. Александър Невски". Шествието ще се проведе от 13.00 часа. 

Шествието ще тръгне от пл. „Св. Александър Невски“ и ще премине по ул. „15-ти ноември“, пл. „Народно събрание“, бул. „Цар Освободител“ до пл. „Независимост“. Отново ще има митинг. Няма да се спира движението по бул. "Кн. Ал. Дондуков" и обратно по бул. "Цар Освободител", пл. "Народно събрание" до пл. "Св. Александър Невски". Краят на протеста трябва да е в 17 часа. В четвъртък - 8 декември, трябва да се освободи частта от ул. "Оборище" между улиците "Г.С. Раковски" и "11-ти август" поради официалното посещение на председателя на Военния комитет на ЕС генерал Хакан Сирен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови