Трактори влизат в София довечера

OFFNews 05 декември 2011 в 08:15 1715 0

Протест на земеделци
Протест на земеделци

Протестиращи земеделци ще се отправят към София със селскостопански машини. Днес по обяд фермерите от Велико Търново, Ловеч и Плевен, които в края на седмицата тръгнаха към столицата, но спряха край Ботевград, имат намерение да продължат протестния си поход. Протестното шествие е срещу бюджета за 2012 година в сектора на земеделието.

Полицията прави масови проверки за алкохол на фермерите, които потеглиха от Пловдивско към София. От полицията в областния град съобщиха за OFFRoad-Bulgaria, че проверките не са провокирани от конкретен повод. Става въпрос за превантивни мерки на участници в движението. При направените проверки обаче не е отчетена употребата на алкохол в нито един от участниците.

Около 60 машини от целия регион потеглиха към София. Други около 60-70 машини потеглят от Сливен и Бургас, 40-50 от Свищов и Велико Търново. Според организаторите на протеста по „Ботевградско шосе“ в София вече са се събрали около 300 машини. Очакванията са край столицата да се съберат близо 500 трактора, като само около 170 от тях ще влязат в града.

По нареждане на Столична община машините ще бъдат паркирани в Синя зона до пл. "Александър Невски". От администрацията на общината обясниха за OFFRoad-Bulgaria, че според закона за манифестациите и митингите режимът на платената зона ще отпадне. Въпреки това, протестиращите трябва да внесат депозит от 10 хил. лв. в общината, като гаранция за евентуални нанесени щети по инфраструктурата на града. Също така протестиращите трябва да имат сключен договор с почистваща фирма, която да изчисти след протеста, а на място трябва да има монтирани и химически тоалетни. Общината позволява на протестиращите да продължат протеста в София пеша пред парламента и Министерски съвет.

Очаква се земеделците да стигнат София около 21.00 вечерта. Шествието в града ще премине покрай сградите на парламента и Министерски съвет. Фермерите имат намерението да блокират и гранични пунктове.  Машините могат да останат в столицата до четвъртък, но при необходимост блокадата ще продължи и по-дълго, категорични са фермерите. Премиерът Бойко Борисов призова протестиращите да не задръстват София с "трактори на милионери". Той каза, че субсидиите за зърнопроизводителите са едни от най-големите и в този сектор винаги са били подпомагани от държавата.

„Ако не им харесва, че им правим пътища за по 100 милиона на ден, стотици километри пътища, да правят протести. И да върнат тези, които са ви продали всичко. Помните ли този път как изглеждаше преди две години", каза още премиерът. Зърнопроизводителите са категорични, че диалогът с тях е едностранно прекъснат от правителството.

Българските зърнопроизводители са едни разумни хора, които оценяват ситуацията и техният краен избор ще бъде правилен. Разговарял съм с тях многократно, коментира днес сутринта пред БНР земеделският министър Мирослав Найденов. Той поиска фермерите да размислят и да не правят безсмислени блокади. Министърът каза, че е обсъждано намерението да се постави таван на националните доплащания, с което по-голямата част от парите да отидат при дребните и средни зърнопроизводители, а крупните производители да не получат цялата сума.

„Това, обаче, е неизпълнимо, защото ние направихме запитване до Европейската комисия и, съгласно сега действащия регламент за директни плащания и национални доплащания към тях, това ще бъде възможно едва след 2014 година. И точно в този контекст България подкрепи предложението на самата Европейска комисия да има горен таван на субсидиите, за да може повече средства да отидат до тези, които споменахме преди малко”, обясни Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови