Жители на две села на протест пред НС, Мини Марица-изток изкупувало евтино къщите им

OFFNews 01 февруари 2019 в 10:58 1897 0

Народните представители от БСП от област Стара Загора Драгомир Стойнев, Георги Гьоков и Донка Симеонова се срещнаха с протестиращите пред парламента жители на с. Бели бряг и с. Трояново в община Раднево. 

Хората протестират, защото не са доволни от цената, на която се изкупуват къщите им, заради нуждите на „Мини Марица - изток“. Те обясниха, че багерите на предприятието копаят на 400 м. от крайните къщи и са принудени да се изселят, но не могат да го направят, заради липсата на адекватна компенсация. 

Драгомир Стойнев заяви, че исканията на хората от Бели бряг са справедливи и изпълнителната власт трябва да им обърне внимание. „Изплащане на жилищата им на база пазарна оценка, при положение, че цените са изключително ниски, не ги удовлетворява по никакъв начин. С тази компенсация те няма как да закупят нови“, обясни Стойнев. Той добави, че ако народните представители трябва да помогнат със законодателна инициатива, за да отговорят на исканията на хората, ще го направят. Той коментира, че правителството трябва да има планове - как ще се развиват „Мини Марица - изток“, защото предприятието е стратегическо и от него зависи цялата енергетика, но и да отговори адекватно на исканията на хората. „Надяваме се протестиращите да бъдат приети в Министерството на енергетиката днес, за да изложат своите притеснения и пред министъра“, каза още Драгомир Стойнев.

От 200 къщи в село Бели бряг са останали само двайсетина неизкупени имота, защото предлаганата сума по никакъв начин не може да удовлетвори хората“, каза народният представител Георги Гьоков. Той добави, че жителите на селото настояват да бъдат обезщетени по обективни и справедливи критерии, а не по пазарните цени, които им определят от "Мини Марица-изток". „За всички е ясно, че населеното място ще бъде заличено заради въглищните залежи, но това не трябва да става в ущърб на хората“, коментира още депутатът. 

Димитър Чолаков, заместник изпълнителен директор на Мини Марица- Изток ЕАД, коментира по БНР, че дружеството е със 100% държавно участие и е длъжно да защитава националните интереси. Земята е на хората от Бели бряг и е частна собственост, но въглищата са национално богатство и осигуряват добър жизнен стандарт на всички българи. 90% от имотите в Бели бряг са закупени от нас, доброволно предложени от собствениците им, при условия, които отговарят на законите, каза още Чолаков. Той обясни, че имотите се оценяват от независим оценител, избран чрез обществена поръчка. Водят се и разговори за допълнителни увеличения. Хората могат да коментират оценките. Последната сделка за изкупуване на къща е била за над 38 000 лева, каза още Чолаков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!