Здравният министър обвини Манолова, че създава хаос в здравната система

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2019 в 18:40 2479 1

Здравният министър Кирил Ананиев обвини омбудсмана Мая Манолова, че създава хаос в здравната система. 

Ананиев се обърна към Манолова през медиите, а повод за изявлението му стана нейно изказване на протеста на медицинските сестри в Стара Загора. 

Манолова обяви, че здравната система е "добре организиран хаос, от който парите изтичат". По думите ѝ нито едно от обещанията към протестиращите медицински сестри не е изпълнено. 

"Обещаха, че от 1 юни стартовата заплата за медицински специалист ще бъде 950 лв. Реално увеличенията, които се случиха са в рамките на 20, 50 или най-много 80 лв.", подчерта Манолова. Тя каза още, че според обещанието на Ананиев е трябвало до 20 април да има нови проекти на закони за съсловните организации, а до 10 май - нова методика за определяне на заплатите на медицинските сестри, но това така и не се е случило. 

"Не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че „парите изтичат". Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни", обърна се Ананиев към Манолова.

"В тази връзка обръщам внимание на нещо, което, отново предполагам, отлично знаете, а именно – че болниците са търговски дружества и аз, като министър, няма как, колкото и да искам, да вдигам заплатите на персонала в лечебните заведения. Това, което мога да направя, е да защитя допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност. Убеден, че българските професионалисти по здравни грижи и българските лекари заслужават достойни възнаграждения, го направих. Към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв. - средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари – предназначени основно за общински и областни болници", посочи той и допълни, че отпуснатите от Министерския съвет пари на 10 април, както и средствата за увеличение на клиничните пътеки ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските заплати.

"Този ресурс приоритетно ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност, какъвто ангажимент действително съм поел. Обещах методика. Тя е готова. Представих я пред социалните партньори в Отрасловия съвет по здравеопазване. В момента постъпват техните предложения и се надявам в кратки срокове да бъде финализирана", казва още Кирил Ананиев.

Той отхвърли твърдението ѝ, че е обещал до 20 април да има нови проекти на закони за съсловните организации. Обещах единствено да проведа разговори с партиите от управляващото мнозинство по темата и го направих. Оттук насетне в техни ръце е законодателната инициатива, категоричен е той.

Г-жо Омбудсман,

Не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата, завършва изявлението си Ананиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8011

1

kokoten

11.06 2019 в 19:02

....факт....няма пари за медиците...само в държавните болници...