Здравната комисия ще изслуша шефа на НЗОК за починалото от левкемия дете

OFFNews 20 юни 2019 в 10:51 2194 1

Ще се състои спешно изслушване на директора на НЗОК и Агенцията по медицински надзор в парламента във връзка със случая на починалото от левкемия дете, чиито лекарства били забавени.

"През последните 24 часа нашето общество стана свидетел на една нелепа смърт на българско дете със сериозно, но лечимо заболяване, което поради нелепи административни безобразия не получи необходимото лечение, което е възможно на територията на страната". Това заяви народният представител от БСП и член на Здравната комисия Георги Михайлов в декларация от името на група.

Той помоли депутатите да почетат с едноминутно мълчание паметта на починалото дете, чиито средства за лечение на онкозаболяване са били забавени от Здравната каса, но до това не се стигна.

Проф. Михайлов призова да бъдат извикани директорът на НЗОК и директорът на агенцията по медицински надзор, за да дадат обяснение за случая. "Аз самият съм бил свидетел, след това сливане на агенции в тази "мегаагенция" за медицински надзор – колко много са затруднени детските онколози при изписването на лечение. Затова ви моля – да се явят тук директорът на НЗОК и директорът на Агенция "Медицински надзор" и да дадат обяснения за този случай", заключи Михайлов.

В декларация от групата на ГЕРБ излезе нейният председател и шеф на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

"За съжаление, се случват смърти в България. Има нелечими болести. Не можем политически да използваме това тук от тази трибуна. Ако има наистина административни нарушения, те трябва да се разглеждат по надлежния ред", допълни тя и обеща, че изслушването в здравна комисия ще се състои. "Това изслушване е в ход, на което ще се изяснят всички подробности, има ли административни нарушения и недоразумения около лечението на това дете", завърши Дариткова.

Дебатът е във връзка с 6-годишната Мария, която почина вчера. Тя се ражда със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца заболяването се завръща. През април момиченцето е прието в детската онкохематология в Университетската болница "Царица Йоанна" в София. Въпреки усилията на лекарите, състоянието на Мария постоянно се влошава и вчера сутринта тя издъхва.

Около нейната смърт избухна скандал, тъй като семейството е чакало почти 2 месеца Здравната каса да одобри плащане на противотуморни лекарства и накрая получило фактура за почти 14 хил. лв. От касата обаче обвиниха ИСУЛ за забавянето. Парите са за два медикамента Винкристин и Онкаспар, които са използвани за лечението на дъщеричката им, но не са в списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. Преди те се поемаха от Фонд за лечение на деца, но той бе закрит и дейността му се пое от НЗОК. Майката на Мария подава документи те да бъдат поети от касата още през април, но институциите взеха решение часове преди смъртта на момичето. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови