Здравната комисия отхвърли ключови за реформата на Москов текстове

Ивайло Анев 04 септември 2015 в 14:56 5112 6

Здравният министър Петър Москов

Здравната комисия в парламента отхвърли ключови идеи за реформи в здравеопазването на министър Петър Москов, като с гласовете на БСП и ДПС отпадна идеята Здравната каса да сключва договор само с болници, обединени в консорциум и осигуряващи комплексно лечение.

Здравната комисия окончателно прие промените в Закона за лечебните заведения и така ще се изработи национална здравна карта, която ще определя броя болници в зависимост от потребностите на областите.

"Възможността касата отново да сключва договор с болница, която не гарантира целия път на лечението на пациентите и касата финансира комплексността на цялото усилие по лечението, а не отделен епизод, избран от определен бизнесмен – шеф на болница, за мен е категорично неприемлив и ще се боря до последния момент в зала това да бъде променено, защото това е срещу интересите на пациентите", заяви Москов след гласуването.

В парламента, след края на парламентарният контрол, министърът обяви, че законът изобщо не е във вида, в който той си го е представял.

"Притеснява ме, че текстовете, които гарантират, че НЗОК ще финансира само тези лечебни заведения, които осигуряват на всеки един български пациент комплексност на лечението, тоест не вземане на пари за конкретен фрагмент от вашето лечение, след което пускането ви на улицата да си търсите нещо друго, този текст отпадна", категоричен беше министърът.

В началото на август стана ясно, че в последния работен ден на парламента депутати от ГЕРБ са внесли поправки в Закона за лечебните заведения, които засягат ключови моменти от здравната реформа на Петър Москов. От ГЕРБ увериха, че с действията си не целят да попречат на здравната реформа във вида, в който я предлага министърът. Москов пък обяви категорично, че ще се бори за реформата си при обсъждането ѝ в парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови