Договори с НЗОК ще се сключват на регионално ниво

Ивайло Анев 03 септември 2015 в 17:57 1558 0

Здравният министър Петър Москов

Критериите, по които ще се подбират лечебните заведения и обединенията им за сключване на договор с НЗОК ще се определят с наредба на Министерски съвет, а самите договори за годината ще се подписват от директорите на регионалните здравни каси.

Това се казва в приетите от Здравната комисия текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения на второ четене.

Това е и един от основните текстове на здравната реформа на Петър Москов.

Идеята му е да се наложи ограничение за броя лечебни заведения, с които касата ще сключва договори спрямо здравните и демографските специфики на района. Те пък ще се изчисляват в Националната здравна карта, която беше очертана в същия закон на заседанието вчера.

Депутатът от БСП Емил Райнов, обясни, че левицата е за задължителна здравна карта, но протестира против административния начин с наредба да се определя кой да сключва договор и кой не.

Семир Абу Мелих от ГЕРБ заяви, че НЗОК е ученически автобус, който кара със 120 км /ч без спирачка. "Тази промяна въвежда ред в автобуса, който иначе ще се блъсне", категоричен беше той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика