Лекарският съюз заплаши НЗОК със съд заради пренасрочени 4,5 млн. лева

OFFNews 18 август 2015 в 18:31 2837 0

Снимка БГНЕС

Д-р Венцислав Грозев

Българският лекарски съюз заплаши да съди Здравната каса. Причината е в решението ѝ да пренасрочи 4.5 млн. лева от доболничната към болничната помощ. 

Средствата са предвидени за дейности като изследване на кръв и урина и са прехвърлени от Касата към парите, които са предвидени за заплащане на болниците. 

"От една страна, това звучи много добронамерено, но и в момента колеги в цялата страна в диагностично-консултативни центрове биват преследвани и глобявани за надвишени регулативни стандарти", обяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев и настоя за среща с ръководството на Касата, за да бъде обсъден въпросът. 

От съсловната организация са категорични, че това ще дестабилизира системата и ще задълбочи проблемите в медико-диагностичната сфера.

Намаляването на средствата в доболничната помощ и за диагностика в крайна сметка увеличава разходите за болнична помощ. Когато има проблем, пациентът ще търси начин да го разреши. Той ще намери контакти и ще бъде хоспитализиран в болницата. И вместо да се направи едно изследване, един скенер в извънболнична помощ, ще се отчете клинична пътека за 500 лева само и само да се направи това изследване, посочиха от БЛС. 

От съсловната организация напомниха, че според разчетите им до края на годината дефицитът на НЗОК ще достигне около 220 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови