Заместник-командващ на НАТО на визита у нас, договори съвместни военни учения

OFFNews 22 юни 2015 в 19:25 3986 8

Снимка mod.bg

Заместник-командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-лейтенант Майкъл Дей е на посещение в България, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Участието на България в реализирането на мерките за сигурност на НАТО е сред основните теми, обсъждани по време на посещението му у нас.

По време на визитата си генерал-лейтенант Дей е разговарял с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, със заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев и с генерал-майор Златко Златев - временно изпълняващ длъжността командващ на Съвместното командване на силите.

Обсъдени са участието на България в гарантирането на сигурността в региона, както и възможностите за провеждане на съвместни тренировки и военни учения.

В рамките на визитата си в нашата страна генерал-лейтенант Майкъл Дей е посетил Военна академия „Г. С. Раковски“ и се е срещнал с Групата за логистична поддръжка, която участва в учението „Trident Joust - 2015”. То се провежда от 17 до 28 юни на територията на България и Румъния, под ръководството на командващия на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол, Италия, адмирал Марк Фергюсън.

Целта на „Trident Joust - 2015“ e усъвършенстване на способностите на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол като развърнат щаб на Съвместни оперативни сили за планиране и провеждане на операции в контекста на колективната отбрана.

Общият брой на участниците в учението е около 550 военнослужещи. Основната част от учението се провежда на полигон „Чинку“ в околностите на град Сибиу в Румъния, а щабът на Групата за съвместна логистична поддръжка, в състав до 100 военнослужещи, е развърнат в България и използва учебната база на Военната академия.

Щабът на Групата за съвместна логистична поддръжка изпълнява задачи по планирането и осигуряването на логистичната поддръжка. В него са включени десет български военнослужещи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!