Зам.-председателят на ЕК: Ако спечели в Украйна, Путин вероятно ще удари НАТО в балтийските страни

OFFNews 08 март 2022 в 10:05 22845 9

Валдис Домбровскис

Руският президент Владимир Путин вероятно ще увеличи военните си амбиции и ще отправи предизвикателство към НАТО в страните от Балтийско море - Литва, Латвия и Естония, ако не бъде спрян в Украйна, предупреди заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в интервю за "Политико".

Комисарят по търговията, който е израснал в Съветския съюз и се опира на опита си като бивш министър-председател на Латвия, заяви, че ЕС трябва да приеме сериозно руската заплаха след години на нееднозначно отношение от страна на Брюксел спрямо Москва.

"Ако ние не подкрепим Украйна, това няма да спре в Украйна. Ясно е, че сега Путин е в някакво агресивно настроение на война и за съжаление е вероятно тази агресия да продължи и в други държави", каза той.

Запитан дали е загрижен за Молдова, той посочи балтийските страни като причина за безпокойство. "Ако погледнете ескалиращата агресивна реторика на Русия и дори изявленията, в които се твърди, че Русия подкрепя интересите на Беларус за достъп до Балтийско море, както и засилващата се антибалтийска реторика - ами в Украйна също започна със засилване на антиукраинската реторика."

Прогнозата, че балтийските страни може да са следващите в полезрението на Путин след нахлуването в Украйна отразява нивото на тревога в някои среди на Европейската комисия относно следващия ход на Путин. Домбровскис отдавна предупреждава за заплахата, която представлява руският президент.

Макар и да приема, че ядрената заплаха от страна на Русия е сериозна, Домбровскис е против умиротворяването на руския лидер.

"Въпросът е: до каква степен се поддаваме на този шантаж, защото той може да се използва постоянно срещу всичко? Путин ще продължи агресивните си войни, той винаги ще използва този шантаж", каза той. "Това са уроци, които е трябвало да бъдат научени преди. Умиротворяването на агресора не дава резултат и агресорът трябва да бъде спрян с всички средства."

Домбровскис е скептичен и по отношение на дипломатическите увертюри към Путин. "Въпросът е дали те ще доведат до някакви осезаеми резултати по отношение на спирането на войната или поне ще осигурят прекратяване на огъня или хуманитарни коридори. В момента нито едно от тези неща, за съжаление, не се е материализирало." Френският президент Еманюел Макрон играе водеща роля в контактите на Европа с Путин, като през последните дни руският президент разговаря и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и германския канцлер Олаф Шолц.

Бившият латвийски министър-председател подчерта, че нови санкции срещу Русия може да има до дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1600

9

HolyDiver

08.03 2022 в 12:37

zuljin - "тия групи въоръжени ли са с калашници, РПГ-та и тежка артилерия"

Да въоражени са. Видяхме как взеха Крим и как разпалиха конфликта в Донбас
Или ще ми кажеш че про руското население на Украйна изкара от гаражите си танковете и БТР-ите дето само си е сглобило и 8г не спира да се бие срещу професионална армия

Моля ти се замълчи, че всяка написана от теб дума е лъжа и само ЛЪЖА долно руско тролче

-8580

8

Пак се разписа болното мозъче с 10 профила.

3714

5

GB

08.03 2022 в 11:22

"Всяка страна с нацистки паради по улиците и гонения спрямо руснаци и рускоезични има правото да се страхува от Русия. Такива съм виждал в Латвия и Естония, две драматично обезлюдени страни, с интересна за еврозоната инфлация към момента..." ------------- Не казвате з руските фашизоиди. Такива аз съм виждал в Русия. И има над 53 групи според руското Министерство на правосъдието. Нещо за нлденацификация в Русия?

-1580

4

Bace7

08.03 2022 в 10:56

Всяка страна с нацистки паради по улиците и гонения спрямо руснаци и рускоезични има правото да се страхува от Русия. Такива съм виждал в Латвия и Естония, две драматично обезлюдени страни, с интересна за еврозоната инфлация към момента. Путин няма да ги нападне директно, но ще спре вноса на копърки и ще забрани транзита на стоки през пристанищата им. Особено значим момент тук е, че тия страни внасят доста големи обеми електричество от Беларус...и на това му се вижда края.

-3300

3

bgp

08.03 2022 в 10:53

Я на направим сметка ...

44 милиона население на Украйна !!

от тях 4 да вземем, че са болни !
от 40 половината са мъже !
от 20 милиона мъже .... половината са деца и възрастни , стават 10 милиона боеспособни мъже.
от тях 3 милиона не са активни и са страхливци .
остават 7 милиона мъже ....... готови за защитят Родината си .......


ТОВА Е ГОЛЯМА МОТИВИРАНА СИЛА , която при активна намеса на НАТО, на войски от целият свят обединени , може да превземе дори Русия и да свали путин !!!

Щяло да има ядрена война ........ да има ..... да видим кой ще посмее ....!

А отговорът на този въпрос е ....... ако путин няма задръжки да употреби ядрено оръжие то дали Русия е нападната , дали НАТО се намесва , дали Русия не е нападната ......... няма никакво значение ............ диктаторът при всички обстоятелства няма задръжки и е луд !!!

-3300

2

bgp

08.03 2022 в 10:40

Атака на натовски сили към руските войски навлезли в Украйна е истинското решение на проблема !!!

Унищожаване на войските на путин влезли в Украйна !!!

Щял да пусне ядрени заряди ....... да пусне ....... да видим къде ще се дене след това !!!!

-3300

1

bgp

08.03 2022 в 10:37

Това е точно така !!

Шантажът на Диктатора путин с ядрена заплаха ще е основен подход за всичко и към всеки !!!!

Това е терорист ,а пред терористи не се отстъпва !!!

За съжаление в ЕС и НАТО са некадърни чиновници !!

Трябва да се покрие небето на Украйна !

Трябва да се дадат самолите !

Трябва да се спре газ и петрол от Русия !!!

Трябва целият свят да спре , да си угажда и да се лиши от всичко , което не е по-важно от свободата !!!


Щяло да им бъде стутено на задниците .......... , а в Сибир по-ли ще ви топло ........ изнежени западни парвенюта !!!


НАТО трябва да защити Украйна с категорична военна мощ !!!

Този шантаж .... на Диктатора към целия Свят не може да бъде позволен !!!