Законопроектът за КПКОНПИ обтегна и отношенията между ПП, БСП и ДБ

Левицата и десните се обидиха, че не са сред вносителите

Йорданка Веселинова 10 юни 2022 в 16:20 2655 0

Милен Матеев

Снимка БТА/Минко Чернев

Милен Матеев (ПП), председател на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси

Вчера, ден след напускането на ИТН от властта, най-сетне чаканият законопроект за КПКОНПИ беше внесен в Народното събрание от депутати от "Продължаваме промяната". 

Неочаквано обаче законопроектът предизвика напрежение между ПП, от една страна, и ДБ и БСП. Причината е това, че "Продължаваме промяната" внесли текста сами, без да има вносители от останалите две формации, чиито представители също работили по промените.

Филип Попов от БСП посочи, че казусът ще бъде обсъден задълбочено в парламентарна група и ще бъде решено дали да бъде подкрепен. Той каза, че ще направят анализ на текстовете. Освен това левицата ще има и редакционни предложения.

Той препотвърди, че подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ.

Доц. Атанас Славов от ДБ каза, че очаквали ПП да внесе антикорупционния закон в съавторство с тях:

"Ние, с колегите, сме работили заедно по този законопроект, организирани са няколко дискусии, имахме готовност по-скоро законопроектът да бъде внесен съвместно. В този смисъл, се учудихме, че е внесен само от ПГ на ПП."

Той също каза, че между двете четения ДБ ще предложат редакции на някои текстове, като, например, по-ясно разписване на правомощията на колективния орган спрямо разследващите инспектори, за да има достатъчно гаранции за независимост на разследването в наказателен процес, който защитава правата на гражданите, и няма рискове за злоупотреба с власт.

"За нас е важно приоритетите на управлението да вървят, въпреки че сме в малцинство. Затова трябва да бъде договорена ясна, публична подкрепа за тези приоритети в пленарната зала, а не да разчитаме на някакви митични мнозинства да се формират ad hoc по конкретни гласувания."

Славов заяви, че все още не е ясно дали ДБ ще подкрепи кандидатурата на Бойко Рашков. Той каза, че е възможно ДБ да издигне свой кандидат.

Милен Матеев отговори на това недоволство с извинение и благодари на колегите си от "Демократична България" и БСП за съвместната им работата по законопроекта. Той добави, че вносители са само ПП, защото е трябвало да реагират и максимално бързо да внесат промените.

ПП и ИТН се скараха за закона за КПКОНПИ: Задкулисни игри, ултиматуми и лъжи

Внасянето на законопроекта се случи след обвиненията на "Има такъв народ", че правителството не е направило нищо по промените в КПКОНПИ. От ПП коментираха, че реформата се забавила, защото била бойкотирана от ИТН. Според премиера Кирил Петков от партията на Слави Трифонов искали да могат да налагат вето на решенията за започване на разследвания. По думите му така би се блокирала и работата на антикорупционната комисия. Заради това само ден по-късно ПП внесе законопроекта, а днес председателят на парламентарната правна комисия Милен Матеев (ПП) в декларация от трибуната на НС обяви, че "времето за убеждаване и компромиси приключи". Тези му думи предизвикаха поредния спор между ПП и ИТН.

Малко по-късно на пресконференция депутати от "Продължаваме промяната" коментираха законопроекта. Според тях ИТН са направили редица опити да блокират реформата.

По думите на Милен Матеев ИТН са саботирали процеса по изготвяне на Законопроекта за противодействие на корупцията, като или не присъствали на работните групи, или са заявявали, че твърдо държат на своето условие - да имат човек в комисията с право на вето, който да решава кой да бъде разследван и кой не. 

Матеев добави още, че ИТН в трети пореден парламент саботират всички възможни действия за реформа в КПКОНПИ.

По думите му разследващите инспектори няма да участват в съдебния наказателен процес и няма категории лица, които да са пропуснати от обсега на проверка от КПКОНПИ. Запазени са всички фигури и длъжности, които ги има в сега действащия закон, уточни депутатът.

Мирослав Иванов (ПП) заяви, че с този законопроект от ПП показват, че не могат да чакат повече.

"Действия срещу корупцията трябва да бъдат предприети и те могат да бъдат постигнати въпреки усилията на прокуратурата да поставят чадър", каза той.

Депутатите юристи от ПП изразиха надежда, че законопроектът ще бъде подкрепен от всички почтени народни представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови