ПП и ИТН се скараха за закона за КПКОНПИ: Задкулисни игри, ултиматуми и лъжи

ИТН поканиха Кирил Петков на детектор на лъжата в пленарна зала, Тошко Йорданов настоя за графологичен анализ на бележката

Йорданка Веселинова Последна промяна на 10 юни 2022 в 10:45 3900 7

Председателят на ПГ на

Снимка Архив

Тошко Йорданов

ИТН спираше реформата в КПКОНПИ със задкулисни игри и абсурдни, ултимативно поставени условия, заяви председателят на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси Милен Матеев (ПП) в декларация от трибуната на НС.

Декларацията е по повод внесения вчера проект на закон за противодействие на корупцията - входиран, защото "времето за убеждаване и компромиси приключи".

"Този законопроект беше дълго време спиран със задкулисни игри и ултимативно поставени условия, които биха направили невъзможна работата на създаваната с него комисия за противодействие на корупцията, от хора, представляващи политическото ръководство на "Има такъв народ".

Според Матеев зад тези действия на доскорошните им партньори стоял страх:

"Зад техните искания прозира страх от проверка на почтеността, от осветляване на имуществото, интересите и зависимостите им. Те искаха да имат свой човек в комисията с право на вето върху решенията кой да бъде проверяван и разследван и кой не. Тези хора продължават да говорят за морал и за борба с корупцията, но направиха всичко възможно да нямаме ефективно работещ и разследващ корупционните престъпления орган."

"Има такъв народ" отговори задочно

"ПП-тата и Кирил Петков искат собствен Гешев", заяви по-късно председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на извънреден брифинг в Народното събрание.

"Кирил Петков искаше точно това - каза шефовете на ДАНС не са мои, а са на президента и на мен ми трябва разследващ орган и прокуратура", заяви Йорданов.

Йорданов отрече твърденията, че ИТН са саботирали закона за КПКОНПИ, както и че са искали свой човек в комисията, който да може да налага вето. По думите му темата е обсъждана на коалиционен съвет, на който заявил, че трябва да се внимава новият орган да не се превърне в нов вид на досегашния.

Йорданов твърди, че ИТН са поискали решенията да се вземат с пълно мнозинство. Това обаче на практика означава, че ако някой от въпросните четирима души е против дадено разследване, то не може да стартира.

"Този закон е на 90% преписан от действащия закон за КПКОНПИ", заяви Ива Митева.

Тя твърди, че ИТН също иска реформа, но не по този начин. По думите й темата е обсъдена в края на януари в Министерския съвет, като първата версия е представена през април.

Митева коментира още, че в парламента се вкарват всякакви закони, написани на коляно и на парче. По думите й всички решения на НС са противоконституционни - примери за това били изборът на нов председател на КЕВР, решението за АПИ и военно-техническа помощ за Украйна. За всички тези промени обаче групата на "Има такъв народ" са гласували "за". Тя каза, че са "търпели" и "стискали зъби". 

Станислав Балабанов коментира и предложението Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ. По думите му ПП поискали това, защото Рашков нямал смелостта да направи 7000 съкращения в МВР.

В края на брифинга ИТН поканиха Кирил Петков на детектор на лъжата в пленарна зала, а Тошко Йорданов настоя за графологичен анализ на бележката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5612

7

pisnamiotmutri

10.06 2022 в 13:51

"Тошко заяви, че е поискал да са четири човека и да взимат решенията с ПЪЛЕН КОНСЕНСУС, а не някой да има право на вето.”

Боже, Тошко как си маже.. ама няма ли кой да му обясни, че едното е като другото независимо, че думите са различни??

14612

6

случайно прочетох

10.06 2022 в 12:24

Политическата шизофрения на ИТН губи времето на парламента и спъва реформите.
Дано има и нормални в парламентарната им група и да се приеме актуализацията на бюджета...

14612

5

случайно прочетох

10.06 2022 в 12:20

Веселинова, Й и ѝ, правите ли разлика?

135

4

230 млрд баксов

10.06 2022 в 11:39

ИТН мафия брокерс

10771

3

IvanofRumen

10.06 2022 в 11:36

Провинциалното момченце иска някакви експертизи за някакви неразбираеми бележки на хвърчаш лист и съмнителна юридическа стойност. Интригите на ИТН-то нямат край. Слуги на мафията!

920

2

ешо

10.06 2022 в 11:15

итн искат да свали правителството и си търсят причини

5612

1

pisnamiotmutri

10.06 2022 в 10:59

Ейй да не си сподели мнението човек на листче във влак.