Депутатите приеха на първо четене Закона за веригите

Нели Чолашка 30 април 2015 в 09:53 3573 1

С подкрепата на част от депутатите от ГЕРБ парламентът прие на първо четене внесения от БСП проектът на промени в Закона за защита на конкуренцията, известен като Закона за веригите.

Проектът на промени в закона предвиждат същото, което БСП предложи в предишния мандат на Народното събрание. Тогава законът беше приет нa първо и второ четене, но президентът Росен Плевнелиев го върна и депутатите не успяха отново да го гласуват в пленарна зала заради предсрочно приключилия мандат.

Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година - предимно големите вериги, да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК.

Съгласно новите текстове на търговските няма да е разрешено да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипермаркета и др.

Още при внасянето на законопроекта в миналия парламент представителите на хипермаркетите се обявиха категорично против такава регулация и заплашиха с поскъпване на стоките за крайните потребители.

БСП отново предлага да се въведе термин "значителна пазарна сила", който отпадна от предишния проект между първо и второ четене.

Йордан Цонев от ДПС призова вчера да се подкрепи проектът и обясни, че между първо и второ четене ще бъдат променени някои текстове предвид настъпилите промени в отношенията между веригите и доставчиците за една година. По думите му някои порочни практики в тези отношения са преустановени, но са въведени други.

Петър Кънев от БСП предложи днес да има 3 седмици между първо и второ четене за внасяне на предложения и напомни, че първият вариант на този закон е внесен през 2012 г. от бившия лидер на ДСБ Иван Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови