ГЕРБ сериозно ще коригира Закона за веригите на БСП

Нели Чолашка 30 април 2015 в 12:19 3339 1

Снимка БТНЕС

Делян Добрев

"Тъй нареченият Закон за търговските вериги, приет днес на първо четене, се нуждае от съществена редакция между първо и второ четене, защото приетите текстове в голяма степен са тези, които президентът върна миналата година".

Това обяви Делян Добрев от ГЕРБ, който беше министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет "Борисов" по повод внесения от БСП и приет на първо четене Закон за защита на конкуренцията, известен като Закона за веригите.

Проектът на промени в закона предвиждат същото, което БСП предложи в предишния мандат на Народното събрание. Тогава законът беше приет нa първо и второ четене, но президентът Росен Плевнелиев го върна и депутатите не успяха отново да го гласуват в пленарна зала заради предсрочно приключилия мандат.

"Корекциите ще бъдат много. Например санкцията от 10% от търговския оборот е огромен риск за българските предприятия, защото, ако тя се запази в този си вид, най-вероятно търговските вериги ще предпочетат да не продават български стоки. Това ще ощетите българските малки и средни предприятия", коментира Добрев.

Той е учеден, че от БСП са решили да внесат точно този вариант на закона.

"Това е тема от повече от четири години. Тя стартира още по времето на министър Трайков (Трайчо Трайков, първият министър на икономиката в първия кабинет на Бойко Борисов)  през 2011 г. с дебат между веригите и производителите. Има далеч по-приемливи редакции, които да защитят от една страна българския потребител, от друга страна и българските малки и средни предприятия", коментира още Добрев.

По думите му, положителното в целия дебат и в тези опити за приемане на такова законодателство в последните 4 години е това, че много от клаузите, от които са се оплаквали българските малки и средни предприятия са отпаднали.

"Днес проблемът е много по-малък, така че има смисъл дори "мотането" между първо и второ четене", каза още Делян Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!