Захариева: Взривовете у нас няма как да станат без знание на най-високо ниво в Русия

"Нямаме интерес да скъсваме дипломатически отношения с Русия"

OFFNews 29 април 2021 в 09:28 3270 2

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е извикана днес на разговор във Външно министерство във връзка с разкритията за руска връзка в четири взрива в складове за боеприпаси у нас.

„Ще имаме много сериозен разговор с посланика на Русия у нас. Самият разговор в дипломацията също е действие. Реагираме всеки път, когато се нарушават интересите на България. Със сигурност ще има действия. Правим анализи и скоро ще обявим своето решение”, обяви в интервю за Нова тв външният министър Екатерина Захариева.

По думите ѝ сега се прави анализ какви действия да предприеме България в отговор. Няма обаче да се стигне до отзоваване на руския посланик, тъй като това би означавало скъсване на отношенията в Русия, а страната ни не иска това, посочи Захариева.

„Искаме да развиваме туризъм с Русия и да имаме равнопоставени отношения, но това не трябва да става с цената на националната сигурност на България”, каза още външният министър.

„Реагираме всеки път, когато се нарушават интересите на България", каза още тя и припомни, че България е обявила за персона нон грата осем руски дипломати през последната година и половина.

Връзката между Русия и взривовете бе осветлена покрай разкрития в Чехия, които обвързаха тези събития и с отразяването на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.

Българската прокуратура на свой ред обяви вчера, че сравнява четири такива случая, при които е забелязано сходство. Те са станали през последните 10 години.

По думите й взривовете в заводи за боеприпаси у нас няма как да станат без знанието на най-високо ниво в Русия - минимум шефовете на съответните служби са били наясно.

Запитана откога знае, че прокуратурата работи в тази посока, тя отговори: „От вчера. Няколко дни преди това те изискаха документи от МВнР. Знам, че работят от доста време и с чешките служби. Разкритието там със сигурност е станало повод да се вгледат тук и да се търси връзка с други казуси в България.”

„Ако искаме да имаме правова държава, всяка институция трябва да си върши работата по законите в България. Външният министър е човек като всички останали. Аз имам информация тогава, когато се налага да я имам. Знам, че работят, в постоянна координация съм със службите, но като всеки български гражданин получавам това, което наблюдаващият прокурор счита, че няма да навреди на разследването”, коментира Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2038

2

Бекон

29.04 2021 в 11:54

Трудни времена за руските посланници! От всякъде шутове "ножове в гърба". Не баш нож и не баш в гърба ама разочароващо ниско ниво за служителите в ГРУ! Едно време какви шпиони имаше...