Гебрев кани журналист от NY Times да открие има ли общо с взривовете в Чехия и оръжията за Украйна

OFFNews 25 април 2021 в 12:40 3531 1

Във взривените през 2014 г. складове за боеприпаси в село Върбетице, Чехия, е имало стока на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Това коментира самият той пред "Ню Йорк таймс", твърди изданието.  

NY Times описва Гебрев като „скромен дядо, който кара собствена кола и настоява, че не е значима личност извън родината си“, но през последните дни е станало ясно колко значим е той поне за един елитен отряд в рамките на военното разузнаване на Кремъл.

Разкритието е ново и изненадващо, като се има предвид, че групата два пъти се е опитала да убие и Гебрев. В имейл до вестника Гебрев пише, че той е държал муниции на склад в Чехия и признава нещо, което досега отричаше. 

"Един настоящ и един бивш украински държавен служител казаха - при условие да останат анонимни при обсъждането на класифицирана военна информация - че ЕМКО е подписала през 2014 г. договор за доставка на артилерийски муниции за украинската армия. За да попречи на симпатизиращи на Русия в българското правителство да блокират доставките, сандъците с муниициите били етикирани, все едно ще бъдат изнасяни за Тайланд, казва бившият служител. (Гебрев отрича компанията му някога да е поставяла погрешно описание на износа си)", пише в статията. Но руското правителство все пак разбрало за доставките и притиснало българското да ги прекрати, казва още бившият украински служител.

Не е ясно кое точно правителство има предвид източникът на "Ню Йорк таймс", тъй като в споменатия период България има 3 правителства: на Пламен Орешарски (от 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г.) служебен кабинет на Георги Близнашки (от 6 август 2014 г. до 7 ноември 2014 г.) и на Бойко Борисов (от 7 ноември 2014 г.). Предвид това, че анексирането на Крим стана през март 2014 г., а експлозията в погребите в Чехия - на 16 октомври същата година, вторият кабинет на Борисов по-скоро отпада от този списък, коментира Дневник. 

От фирма ЕМКО по повод публикацията в Ню Йорк таймс заявяват: 

Последните разкрития за терористичната дейност на агенти на руските специални служби на територията на Чехия през 2014 г. създадоха медийна среда, в която сред фактите се промъкват и всякакви предположения и неверни хипотези. 

Както заявихме в съобщенията си до медиите съответно от 19 и 20 април т.г., предположението, че има връзка между взривовете в Чехия и някакви търговски отношения на ЕМКО с Украйна се опровергава от наличните документи. Няма такава връзка.

Досега е безспорно установено единствено това, че едни и същи агенти на едно и също подразделение на ГРУ, както се твърди в медиите - отряд 29155, са били причастни към терористична дейност в Чехия през 2014 г., в България през 2015 и във Великобритания през 2018 г. Съществуват редица хипотези за причините и мотивите зад тази терористична дейност.

Що се отнася до случая с т.нар. „Български Новичок", а именно опита за покушение срещу 3-ма български граждани, разследването отдавна е на практика спряно от българската прокуратура, след многократни опити то да бъде заметено, насочено в други посоки или просто забравено. Обясненията за това тепърва предстоят.

В статия на в. „Ню Йорк Таймс" от 24 април 2021 г. отново се правят внушения за възможна „украинска връзка" около опита за убийство на тримата български граждани и взривовете в Чехия. Цитират се неназовани „украински" източници, според които, цитат „за да се попречи на руски симпатизанти в българското правителство да блокират доставките (за Украйна), сандъците с муниции са били маркирани да изглеждат като че ли са предназначени за Тайланд", край на цитата. Това твърдение не отговаря на истината.

Във връзка с горното и с цел установяване на фактическата истина, журналистът Майкъл Шуърц е поканен лично да се запознае с цялата документация по случая.

Ползваме са от случая да напомним, че за пострадалите през 2018 г. от химическата атака в Солсбъри г-н Скрипал и неговата дъщеря не е известно да имат нещо общо с Украйна.

Добре би било да се напомни също, че и до днес не е известно дали са разследвани взривовете в България на 21 март и 15 април 2015, които също нямат нищо общо с ЕМКО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3162

1

Grigor Arssov

25.04 2021 в 14:04

И къде е правдата сеги.... да защитаваме снабдителите с оръжия на бандитите и убийците на свободни хора или хората които предотвратяват това като им унищожават оръжията... а сега, де!!!!
Аз бих предпочел второто и това са положителните герои във филма!!!!!