Докато следите все по-видимо водят към руските саботьори, Захарова назидава България

OFFNews 26 април 2021 в 23:02 9857 1

Снимка Мария Захарова - официален Instagram профил

Чешкото министерство на отбраната обяви, че в складовете във Врбетице, взривени от руски агенти през 2014 г., не са били съхранявани забранени от международни споразумения видове оръжия.

"Появяват се спекулации, че във Врбетице е било складирано забранено оръжие. Това не е вярно - потвърди го и съдът. Чехия изпълнява международните споразумения", пише в изявление, публикувано тази вечер на страницата на чешкото министерство на отбраната в Туитър.

По-рано днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза, че страната й чака обяснения от Чехия, България и Украйна във връзка с медийни публикации, че в складовете във Врбетице са били съхранявани боеприпаси в нарушение на Конвенцията за забрана на противопехотните мини (КЗПМ). Руското външно министерство обърна внимание на информацията на германския вестник "Велт", че в складовете е имало "стотици противопехотни мини".

"Тези сведения поставят под съмнение добросъвестното изпълнение от Чехия на (нейните задължения) в рамките на КЗПМ. Аналогични въпроси възникват и към България, чийто гражданин, по данни на "Ню Йорк таймс", е бил собственик на съхраняваните в складовете оръжия, а също и към Украйна като потенциален получател на (гореспоменатите боеприпаси)", пише в публикувани днес коментари на Мария Захарова.

"Очакваме от Чехия, България и Украйна необходимите обяснения във връзка със съобщенията за съхраняване в складовете във Врбетице на противопехотни мини в заобикаляне на КЗПМ", призовава говорителката на руското министерство на външните работи.

На 17 април чешките власти обявиха, че Русия е замесена във взривовете в складовете за боеприпаси във Врбетице, в източната част на страната, при които загинаха двама души.

Чехия експулсира 18 руски дипломати, които според нея са служители на руските спецслужби. Руското външно министерство протестира и обяви за персона нон грата 20 сътрудници на чешкото посолство в Москва.

Разкритията на Bellingcat

Същевременно разследване на сайта Bellingcat, публикувано днес, подробно описва как генералът от ГРУ и шеф на отряд "29155" Игор Сергеев лично подготвя взривовете на оръжейните складове в Чехия и отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, както и движението на всички замесени служители на ГРУ от ранната есен на 2014 до края на 2015 година.

Складовете във Врбетице са взривени на 16 октомври 2014 година. Веднага след това започва и работата по "Oперация 2" - отравянето на Емилиян Гебрев.

"В резултат на приключване на втората операция този екип получава от ГРУ получава много високи държавни награди, безплатни апартаменти. Ние описваме това в нашето разследване днес", каза пред БНТ българският журналист Христо Грозев.

Документите, събрани от Христо Грозев, показват, че същият екип, който е взривил складовете в Чехия, поне един път се е опитал да отрови Гебрев.

Освен това има данни, че е възможно част от хората да имат отношение и към инциденти във военни заводи у нас:

"Ние работим само с потвърдени данни. На този етап има силна хипотеза, че трябва да се разгледа тази връзка, тъй като наистина от общо 8 души, които са идвали в България в периода от декември 2014 до юни 2015 г. за шестима от тях ние виждаме връзка с г-н Гебрев, тоест те го следят, те остават в хотели близо до мястото, където той работи или живее. Но за двама от тях няма такава връзка, тоест те очевидно не са идвали по повод самия г-н Гебрев. За тях има обоснована хипотеза, че е възможно да са вършили други саботажни дейности, включително и взивовете. Ние работим по това, но още нямаме доказателства", каза разследващият журналист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

27.04 2021 в 05:04

То едни "следи" водят до търговия с оръжие за страни, за които ООН го е забранил. Докато Баце се хвалеше с "голям износ на оръжие" за Катар и Саудитите, някой сети ли се да провери защо тия страни изкупуват хиляди тонове автомати, гранатомети, боеприпаси от стар съветски тип, след като нямат на въоръжение подобни? Как да си обясним заловеното у терористите в Сирия произведено в България въоръжение?