Прокуратурата видя сходство при 4 взрива на боеприпаси у нас

Заподозрени са шестима руски граждани. Има връзка и с отравянето на търговеца Емилиян Гебрев

OFFNews 28 април 2021 в 12:56 4004 1

Снимка БТА/Христо Касабов

Главният прокурор Иван Гешев и говорителката му Сийка Милева

Шестима руски граждани са заподозрени за взривовете в 4 склада за боеприпаси у нас, извършени през последните 10 г. Руснаците са били на територията на страната малко преди палежите. Прокуратурата намира, че има връзка между инцидентите и опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, като трима руските граждани, свързани с ГРУ, са обвинени за това. 

Целта е била възпрепятстване на оръжейни доставки за Грузия и Украйна.  

Специализираната прокуратура и ДАНС видяха един и същи почерк при взривовете - всички започват с пожар, а по-късно се задейства дистанционно взрив. Нито един от тях не завършва с човешки жертви, напротив - дадена е възможност на работниците да се оттеглят. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че първият случай е от 2011 г. в село Долнидол, когато е взривен склад на ЕМКО. Унищожено е голямо количество продукция, предназначена за Грузия.

"Установено е, че собственик на търговските дружества, чиято продукция е била съхранявана в засегнатите складове, е Емилиян Гебрев", каза Милева. 

Следват други два случая - през 2015 г., в с. Игнатово. В единия от тях е вдигната във въздуха продукция на ВМЗ-Сопот, но по данни на Министерството на икономиката част от унищожената продукция също е на Гебрев. Във втория е имало пожар, където изгарят веществени доказателства. Установено е, че пожарът е бил предизвикан. 

Четвъртият случай на взрив е в Мъглиж, където има цех на "Арсенал". 

"И 4-те случая не са установени конкретни причини за взривовете, липсват и жертви. Има и предхождащ пожар. Предполага се, че времето между двете запалвания е за задействане на зарядите дистанционно. Продукцията е била износ за Грузия и Украйна", уточни Сийка Милева.

От думите й се разбра, че досъдебните производства са обединени.

"От получена информация по линия на международно сътрудничество, както и незабавната координация и действия на ДАНС, може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между взривовете, настъпили на територията на Република Българи, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления на териториите на чужди държави“, посочи Милева.

От Спецпрокуратурата обясниха, че разкриват подробности по разследването заради засиления медиен интерес по темата през последните дни.

"Като главен прокурор аз съм висш административен ръководител, подобно на председателя на Върховния касационен съд г-Панов и председателя на Върховния административен съд г-н Чолаков и не мога да давам указания и да се меся в работата на отделните магистрати. Но аз съм тук, за да ги окуража колегите от Специализираната прокуратура и ДАНС", каза обвинител №1 Иван Гешев преди старта на пресконференцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови