Захариева: Разчитам на подкрепата на всички, ще търся диалог и с БСП и ДПС

OFFNews 20 декември 2015 в 10:46 3085 4

Разчитам на подкрепата на всички. Да, ДПС и БСП застават срещу мен, но това не означава, че не трябва да се търси диалог с тях.

Това заяви пред bTV новият правосъден министър Екатерина Захариева, която смени на поста подалия оставка Христо Иванов.

Тя обясни, че ще ще разчитам и на магистратските среди и на неправителствените организации за провеждането на съдебната реформа. "Ще чуя всички добри предложения, защото съм институционален човек, а това е институционалния подход", каза Захариева. 

Захариева беше категорична, че не е близка до никакви кръгове и определи твърденията, които се тиражират, като "абсурдни неща".

Тя заяви, че избирането й е било вот на доверие към кабинета. "Показа се, че е стабилно управлението", добави министърът.

„Чух, че не съм реформатор. Аз бях двигател на голяма част от реформите в регионалното развитие като промените и облекчаването на процедурите по отчуждения, така че да могат всички големи проекти да се случат. Енергийната реформа беше започната по време на първия служебен кабинет с помощта на Световна банка. С томахавки не се получава”, каза Захариева по повод нападките срещу нея, че няма да довърши реформата, започната от Христо Иванов.

Министърът се определи като човек, който не се страхува да приема предизвикателства. Приела поста, защото смята, че реформата в съдебната власт е "важна и че не бива да се отказваме по средата на пътя".

Моята цел не е просто да бъда министър на правосъдието. Не съм се хванала за този пост. Там съм, за да свърша работа. Позиционирам се там, където трябва да се случат нещата", каза още тя.

Тя определи промените в Конституцията като добра и решителна стъпка стъпка , но тепърва "предстои много по-тежката работа в законодателството”. Според нея е спешно внасянето на Закона за съдебната власт.

"Изработен е законопроект за съдебната власт. Има още два в парламента. Това не означава, че не трябва да се преработят. Няма как да внеса закон, който противоречи на Конституцията, това не означава, че отстъпвам по отношение на добрите идеи в него”, обясни министър Захариева.

"И трите законопроекта - два в парламента и третият на обществено обсъждане - се нуждаят от сериозно преработване", обясни Захариева и добави, че няма как внесен закон да противоречи на Конституцията. 

Новият министър коментира и скандала „Яневагейт”, като изтъкна, че обществото очаква независима бърза и открита проверка. „Нека да видим, системата сега какво ще покаже, когато има такива твърдения. Ясно е, че записите са правени незаконно, но нека да видим ВСС и Етичната комисия към него, дали ще разсее съмненията”, каза още Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!