Плевнелиев поиска от политиците стабилност и реформи през 2016 г.

OFFNews 18 декември 2015 в 22:00 3723 17

2016 г. е решителна, особено що се отнася за реформите в съдебната система и здравеопазването. Това заяви пред БНТ президентът Росен Плевнелиев, като поиска от политиците през новата година Стабилност и реформи. 

Няма как да има реформа, ако няма стабилност, но тя не е мантра. Без реформи стабилността ще е толкова крехка, че няма да я има, подчерта Плевнелиев.

Най-голямата криза е липсата на доверие към политиците и институциите и затова всяка оставка изглежда като криза. Решението на тази ситуация е народните избраници да стоят зад това, което са подписали. Една криза може да ни направи по-силни, такъв е и сегашният случай, допълни той. 

Народът не вярва, че системата произвежда справедливост, според проучване 94% не се доверяват на системата. Трябва да се работи за доверие. Днес голяма част от почтено работещите магистрати като че ли не са толкова мотивирани, защото кариерното израстване не е толкова пряко обвързано с техните качества и резултатите, които постигат, както и че едно най-обикновено дело се влачи по 10 – 15 години, коментира държавният глава.

Той подчерта, че Екатерина Захариева е избор на премиера Бойко Борисов, но той подкрепя кандидатурата ѝ. 

Познавам я отдавна. Тя не е човек, който се хвана заради поста, а заради каузата. В нейно лице хората могат да очакват експертност, добронамереност и надпартиен подход, увери Плевнелиев, като допълни, че със Захариева реформата може да стигне много далеч. 

Аз имах честта да назнача и в първото, и във второто служебно правителство плеяда от млади, интелигентни, способни и смели българи и българки, които постигнаха немалко. Такъв беше и Христо Иванов, който получи задачата от мен да изготви стратегия за продължаване на реформата в българското правораздаване. Такава е Екатерина Захариева, която служи два пъти, в двете служебни правителства, като вицепремиер и допринесе много за решаването на много сложни въпроси в държавата. Такава е и Илияна Цанова, Деяна Костадинова, мога да посоча още много, допълни той. 

Назначаването на г-жа Екатерина Захариева за министър на правосъдието е заявка за надпартиен подход, но и за институционален диалог. Да, президентът ще носи своята отговорност в рамките на неговите конституционни правомощия, така ще бъде и с Народното събрание. В Конституционната реформа и съдебната предстои най-важното тепърва да се случи, каза Плевнелиев в отговор на въпрос за това дали ако реформата не се случи, няма да се търси в него вината. 

Според президента историческият компромис може да се обърне в исторически успех през следващата година, ако има надпартиен подход.

Той подчерта, че дори окончателният вариант на конституционната промяна да не е оптималната крачка, е крачка напред. 

Плевнелиев обяви още, че се изненадва от позицията на част от Реформаторския блок. Като сме реформатори, ще сме реформатори до край, а когато не ни изнася, ще се борим докрай, категоричен е президентът.

Има възможност през 2016 г. да се ускори съдебната реформа в България. Демокрацията е в баланса на властите, а не надмощието на някой от тях, допълни Росен Плевнелиев.

Той подчерта, че с действията си е показал, че действа надпартийно и независимо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!