Плевнелиев поиска от политиците стабилност и реформи през 2016 г.

OFFNews Последна промяна на 18 декември 2015 в 22:00 3269 17

2016 г. е решителна, особено що се отнася за реформите в съдебната система и здравеопазването. Това заяви пред БНТ президентът Росен Плевнелиев, като поиска от политиците през новата година Стабилност и реформи. 

Няма как да има реформа, ако няма стабилност, но тя не е мантра. Без реформи стабилността ще е толкова крехка, че няма да я има, подчерта Плевнелиев.

Най-голямата криза е липсата на доверие към политиците и институциите и затова всяка оставка изглежда като криза. Решението на тази ситуация е народните избраници да стоят зад това, което са подписали. Една криза може да ни направи по-силни, такъв е и сегашният случай, допълни той. 

Народът не вярва, че системата произвежда справедливост, според проучване 94% не се доверяват на системата. Трябва да се работи за доверие. Днес голяма част от почтено работещите магистрати като че ли не са толкова мотивирани, защото кариерното израстване не е толкова пряко обвързано с техните качества и резултатите, които постигат, както и че едно най-обикновено дело се влачи по 10 – 15 години, коментира държавният глава.

Той подчерта, че Екатерина Захариева е избор на премиера Бойко Борисов, но той подкрепя кандидатурата ѝ. 

Познавам я отдавна. Тя не е човек, който се хвана заради поста, а заради каузата. В нейно лице хората могат да очакват експертност, добронамереност и надпартиен подход, увери Плевнелиев, като допълни, че със Захариева реформата може да стигне много далеч. 

Аз имах честта да назнача и в първото, и във второто служебно правителство плеяда от млади, интелигентни, способни и смели българи и българки, които постигнаха немалко. Такъв беше и Христо Иванов, който получи задачата от мен да изготви стратегия за продължаване на реформата в българското правораздаване. Такава е Екатерина Захариева, която служи два пъти, в двете служебни правителства, като вицепремиер и допринесе много за решаването на много сложни въпроси в държавата. Такава е и Илияна Цанова, Деяна Костадинова, мога да посоча още много, допълни той. 

Назначаването на г-жа Екатерина Захариева за министър на правосъдието е заявка за надпартиен подход, но и за институционален диалог. Да, президентът ще носи своята отговорност в рамките на неговите конституционни правомощия, така ще бъде и с Народното събрание. В Конституционната реформа и съдебната предстои най-важното тепърва да се случи, каза Плевнелиев в отговор на въпрос за това дали ако реформата не се случи, няма да се търси в него вината. 

Според президента историческият компромис може да се обърне в исторически успех през следващата година, ако има надпартиен подход.

Той подчерта, че дори окончателният вариант на конституционната промяна да не е оптималната крачка, е крачка напред. 

Плевнелиев обяви още, че се изненадва от позицията на част от Реформаторския блок. Като сме реформатори, ще сме реформатори до край, а когато не ни изнася, ще се борим докрай, категоричен е президентът.

Има възможност през 2016 г. да се ускори съдебната реформа в България. Демокрацията е в баланса на властите, а не надмощието на някой от тях, допълни Росен Плевнелиев.

Той подчерта, че с действията си е показал, че действа надпартийно и независимо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2015 в 18:57


Росен плевналиев е най-обикновенно политическо недоразумение, и интелектуален абсурд. А външнополитическите му изцепки, изобщо ще ни излязат не скъпо, ами направо през носа.
Виж поне себе си - толкова плитки глупости, каквито ръсиш, са смешни и от устата на пиар на фалирало текезесе, мани за преезидеентствооо ... Посмешище сте, ако искате да направите поне нещо за себе си - млъкнете, и се правете че ви няма.

19.12 2015 в 16:24

Ако потърсим аналогия на БГ политическата реалност с приказките, ГЕРБ може да бъде оприличен на Червената шапчица, Реформаторският блок - на пърхаща около нея птичка, която с едното си крило - радикалното - я побутва да не сменя посоката и да не се загуби в гората, а с другото крило - конформисткото - й гони мухите и комарите. АБВ е кошничка-примамка с червени ягоди на кумчо Вълчо, а ПФ е спазарено за нея куче-пазач, което с лая си по-скоро я издава на горските хищници, отколкото да я опази. ДПС е ненаситният кумчо Вълчо, който я очаква в сараите на баба й, БСП е нагризаното дръгливо магаре на баба й, което се инати пред моста към сараите преди да бъде доизгризано, а АТАКА е кресливата проскубана горска сврака !

19.12 2015 в 16:12

Като по сигнал всеки , който има поне малко власт, от селските кметове на СДС до президента, заговори за стабилност. Като под това да се разбира - не ни пипайте властта!
Така казано от тези хора стабилност е равно на статукво. Т.е това което ни казват е, че трябва да се запази статуквото. А от това може да се досетим, че реформи ще има от лятото, но от куковото лято.
Както и кметовете от СДС са казали, че били обещали реформи за четири години, а не още от първата. Всичко страшно започва на комунизма - и тогава се говореше много за светлото бъдеще, но никой не беше обещал храна за изпът. А президента Плевнелиев си има и такава закалка - баща му беше в Окръжния комитет на БКП, а той самия беше комсомолски деятел. А те много добре знаеха как се поддържа стабилност в държавата - 45 години се упражняваха. Все пак наученото на младини трудно се забравя.

19.12 2015 в 15:58

Росен Плевнелиев е най-щастливото попадение досега на български президент за радост на родолюбивото гражданско общество и за мъка на рубладжийската мафия !

19.12 2015 в 15:28

Трудно си обръщам езика,за да го наричам Президент този Тапет от снимката.
"Заклинаието,мантрата,чудото"Стабилност е в пряка употреба.
Някои хора,за да стабилни във Властта,колкото години повече,толкова повече,здравето си дават,въпреки приятелството си с цял един здравен Министър.
За мен,лично,сегашната"стабилност"е равно на статукво.Стабилно затъва Държавата в дългова спирала.Стабилно,част от дълговете,ще поемат към джобовете на Пеевски и Златев.Както и на още една,две или пет групи хора,близки на голямото,боково сърце.Стабилно,българите ще платят и главницата,и лихвите.
Не бих се учудил,ако и др.участъци от новооткритите магистрали,стабилно се пукат и потъват.Също не бих се учудил,ако все така масово и стабилно,ПП ГЕРБ,"пичели"всякакви избори,докато Цвъ е стабилен татрор на Изборният им щаб.И така,мнооого стабилизация,много нещо.

19.12 2015 в 13:44

Президентът затвърждава лъжите в парламента с псевдо призиви

19.12 2015 в 12:52

Така е правилно. Президентът трябва да действа надпартийно, особено, когато има хора, които никога не са членували в никаква партия, защото всичките са еднакви.

19.12 2015 в 12:29

не се ли разбрахме или тиквата и рапона трябва да ви го повтарят- новата мантра НЕ Е РЕФОРМИ, новата мантра Е СТАБИЛНОСТ. Президентът го разбра, вие не.

19.12 2015 в 10:37

Плужек , мекотело, жалко подобие на президент

19.12 2015 в 08:42

.

Плевнелиев, поне не е капризен гей, като Рада Дълбоката, който си е въобразил, че НС е апартамента на Филип Еми Бехар на „Паренсов” 33 и като женски павиан, си развява там срамотиите.