Татяна Дончева: Министър Захариева е част от бизнес кръг около властта

OFFNews Последна промяна на 19 декември 2015 в 14:08 7567 7

Дончева

Снимка Архив

Татяна Дончева: ГЕРБ реформира реформата и я сведе до нула.

Новият министър на правосъдието Екатерина Захариева "е предназначена да уплътни поста, за който ГЕРБ нямат човеци", каза днес Татяна Дончева, лидер на Движение 21, в предаването на Би Ти Ви "Тази събота".

Дончева каза, че Захариева "ще се сработи с Цацаров" и даде да се разбере, че не очаква нито от нея, нито от правителството на Бойко Борисов промени в сферата на съдебната власт.

Предишния правосъден министър Христо Иванов тя окачестви като "едно чуждо тяло (в правителството), реформаторско чуждо тяло, като камъче в обувка".

Настойчиво питана от водещата на Би Ти Ви за качествата и за квалификацията на Захариева, юристката Татяна Дончева отговори:

"Екатерина Захариева е част от оня бизнес кръг, който в момента е обрасъл властта. Нейният съпруг е вързан със строителния бизнес, ще бъде вързан със столичната община, с претенциите за мястото на Петър Диков, ако той, то хора от неговия кръг".

Не го казвам като обвинение, а като констатация, вметна лидерката на Движение 21 и продължи:

"Екатерина Захариева е завършил в Пловдивския университет. След завършването работи две години като адвокат, след което става юрисконсулт. Въпрос първи, на който си отговорете сама..: Кой адвокат става юрисконсулт?"

"Оттам нататък тя е била юрисконсулт на едно министерство, от юрисконсулт на едно министерство човек от екипа на Плевнелиев, защото съпругът ѝ е личният архитект на Плевнелиев в строителната му фирма и след това в това си качества два пъти служебен министър. Никога не е била в съдебна зала, не се занимава с такива работи. За всичко останало може да си осигури сертификати..."

Все във връзка със съдебната реформа Татяна Дончева иронично коментира и поведението на ГЕРБ и двойнственото положение на ДСБ и Реформаторски блок:

"Всички реформи правителството на ГЕРБ ги даде на политически сили извън себе си... Преди миналите парламентарни избори не беше казана и дума за това какво ще се случва в критични сектори. При тази даденост вие не можете никакви очаквания от страна на ГЕРБ. Те нямат идея."

"В последните две-три седмици... ГЕРБ реформира реформата и я сведе до нула", каза още Дончева. По думите ѝ лидерът на ДСБ Радан Кънев не е излязъл в опозиция. "В лично качество е излязъл, но това не е достатъчно, защото той е лидер на ДСБ. А той дори не може да осигури хората от ДСБ да излязат... Няма как да бъдете управляваща опозиция!", обясни тя.

Според нея ДСБ не могат да яхнат сегашната протестна вълна и недоволство по повод съдебната реформа.

"Позиционирането на Радан и на Петър Москов в различни части, едните в партията, другите в управлението ви прави ездач с един крак. Няма как да яздите коня. Дори международните фактори да ви качат на коня. При наличието на Даниел Митов и на Петър Москов в правителството вие не можете да го яздите, ще се сурнете", каза още тя.

Според Дончева не се налага провеждането на предсрочни избори, ако за това няма желание в цялата страна. "Ако нямаме идея какво да правим за националния напредък и нацията не мисли, че има необходимост от какъвто и да било напредък и общо взето по чип така ни харесва – да си кютим в блатото, може да кажем, че няма нужда", обясни Дончева. Тя даде и оценка на правителството, цитирайки две народни поговорки: "Вълкът козината си мени, но нрава никога" и "Преоблякъл се Илия, огледал се – пак в тия."

По повод позицията на БСП за съдебната система Дончева обясни, че БСП са защитници на статуквото без даже да го ползват. Според нея в партията, която е в "будна кома", не може да има никаква промяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.12 2015 в 11:15

УЖАС! БЪЛГАРИЯ Е ПРИКЛЮЧИЛА.ТАЯ ПАЗАРДЖИШКА ЦИГАНКА НЕ СТЪПВАЛА В СЪДА НО СЕ ЗАНИМАВАЛА С ДРУГИ РАБОТИ.КЪДЕ? И ЗА ОКОЛОВРЪСТНОТО НЕ СТАВА ТАЯ ПЕПЕЛЯНКА

19.12 2015 в 19:34

Не мога да призная, че кариерата на Захариева е впечатляваща, дори за стандартите на родната Калинка. На крехката възраст от 32 ставаш директор на дирекция, и то само с 6 години общ стаж и 4 в администрацията. При това по времето на Джеждет, дето за разлика от леля Искра дори не би си помислил да назначи човек, който да не е доказано предан на ДПС. Което всъщност е и причината точно нея да назначат за министър.YRY

19.12 2015 в 15:27

Стойностните ни родители починаха. Бог да ги прости.

19.12 2015 в 15:23

Е, то какво излезе. Всички министри с частен бизнес. Сигурно се чудят какво да си правят парите, а някои имат само по 1 дете, а други дори не са семейни.

Но като се има предвид, че парите никога не са носили щастие - да се оправят.


19.12 2015 в 15:09

Достойно и прямо изказване, особено на фона на целия подмазвачески хор на бойколюбивите кукувици и страхливите реформатори.

19.12 2015 в 14:52

Бойко пък само за разходки в парка. Изобщо, всички, които са били на хранилка във властта за друго, освен как да откраднат нещо, да изработят някой подкуп или за опраскване друго не мислят.

То си личи и по държавата, де.

19.12 2015 в 14:45

Дончева само за яхане си мисли ....
 
X