Военното разузнаване е подало сигнал в прокуратурата срещу Атанас Атанасов

OFFNews 27 март 2024 в 17:52 14349 2

Атанас Атанасов

Снимка БГНЕС

Атанас Атанасов

„Аз бях този, който настояваше да има реформи в службите, предлагах конкретни механизми това нещо да се случи и знаете ли какво получих насреща - разработка от Военното разузнаване“. 

Това заяви пред БНТ тази сутрин съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Атанас Атанасов.

„По няколко канала от народни представители от ГЕРБ и ДПС бях сигнализиран за това, че е изпратена в прокуратурата от Военното разузнаване преписка с обвинения - за това, че с колеги съм обсъждал конкретни промени в службите за сигурност“, допълни той.

Това го знам от три месеца, не исках да го коментирам, знаех, че един такъв факт ще доведе до публични сътресения и сблъсъци, каза още Атанасов и увери, че информацията му категорично е достоверна.

Той попита и защо точно през тези хора е бил сигнализиран. Атанасов смята, че това е, за да бъде „сплашен“ и да му се каже „не се занимавай с това“.

Според него има политическа санкция и въпросът е от кого.

Позицията на Военното разузнаване

В сряда следобед служба „Военно разузнаване“ излезе с позиция по казуса. Ето какво заявяват от службата:

"Във връзка с твърденията на господин Атанас Атанасов по национална медия от 27.03.2024 г., че е разработван от военното разузнаване, считаме за целесъобразно да отбележим, че по закон Служба „Военно разузнаване“ не разработва български граждани в смисъла, който влага в интервюто си господин Атанасов.

Най-вероятно конкретното изявление е породено от сигнала, който Служба „Военно разузнаване“ подаде до компетентните органи относно предполагаем опит на външни лица за склоняване на служители на българското военно разузнаване към престъпления по смисъла на Наказателния кодекс за осъществяване на нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

За пореден път се прави опит за уронване на престижа на българското военно разузнаване и накърняване на достойнството и безспорния професионализъм на всички служители, изпълняващи задачите си в сложната среда за сигурност."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!