Викове "Оставка" прекъснаха заседанието на парламента

OFFNews 12 март 2014 в 11:07 10901 18

Снимка БГНЕС

Викове "Оставка" и крясъци съпътстваха днешното заседание на Народното събрание.

Скандиранията този път бяха не от протестиращи, влезли в парламента, а от депутати от ГЕРБ. Поводът за недоволството им бе фактът, че водещата заседанието Мая Манолова отказа да им даде думата.

Над час и половина депутатите обсъждаха промени в Закона за движение по пътищата. В края на дебатите зам.-председателят на парламента Мая Манолова реши да отложи гласуването за утре, тъй като в залата нямаше "подходящ кворум" и ГЕРБ щяха да успеят да прокарат текстовете си. В залата единствено редиците на ГЕРБ бяха пълни с депутати. "Атака" напусна заседанието минути по-рано, а присъствието по банките на ДПС и "Коалиция за България" бе вяло.

Решението на Манолова породи недоволство от в редиците на ГЕРБ. Депутатът Александър Ненков обвини социалистката, че с поведението си обижда целия български народ.

"Отлагате гласуването затова, че нямате мнозинство в момента в зала. Колегите от ГЕРБ са повече от колегите от БСП и ДПС, взети заедно, затова вие отлагате закона - защото не можете да си съберете народните представители", каза от трибуната Георги Андонов. 

Той стигна по-далеч в обвиненията си, като обвини ръководството на парламента, че лъже при проверка на кворума.

"По-лошото е - освен, че ви води параноята на страха, по време на поименната проверка, лъжете за кворума в зала. Вчера много добре знаете колко беше кворума - 111 народни представители", каза Андонов.

Призивите на ГЕРБ не трогнаха Мая Манолова, която посъветва опозицията да дойде и утре на работа, щом иска да участва в гласуването на законопроекта.

Червеното острие остана непоколебима и премина към следващата точка от дневния ред, без да гласуват промените в Закона за движение по пътищата.

От ГЕРБ поискаха да получат думата за процедура по начина на водене, но Манолова не обърна внимание на опозицията. Това взриви дясното крило на трибуните и депутатите на Борисов започнаха да скандират "Оставка", и да тропат по банките. Така те осуетиха разглеждането на следващата точка, а Мая Манолова бе принудена да даде думата на Цецка Цачева.

"Не можете да владеете залата, г-жо Манолова, и това е резултат от грубото потъпкване на всякакви парламентарни правила в нашия правилник. (...) Прочетете си отново текстовете в правилника, вземете се в ръце, в противен случай, както сте го подкарали, не го карате към добро", предупреди Цачева.

В крайна сметка по искане на червения депутат Страхил Ангелов бе дадена почивка и заседанието прекъсна по-рано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!