Вигенин: Ще се отзовем на втората покана на ГЕРБ, ще бъдем конструктивна опозиция

Offnews 21 октомври 2014 в 08:36 4540 2

БСП ще се отзове на втората покана на ГЕРБ за консултации по съставянето на правителство. Това каза в студиото на Нова бившият външен министър и настоящ депутат от БСП Кристиан Вигенин.

Той обясни, че върху БСП не е имало натиск от външни среди за съставяне на правителство с ГЕРБ на всяка цена. "Точно обратно, сега се срещам с партийните структури, и те самите предупреждават да внимаваме, защото БСП не бива да влиза в такава коалиция", обясни Вигенин.

По думите му към момента е трудно да се говори за подкрепа на бъдещо дясноцентристко правителство, "защото не знаем каква е програмата на това правителство".

"Не мога да кажа да или не. Нека да видим и ще решим. По принцип ангажирането на подкрепа на правителство с програма, която ще се размивана с нашите възгледи, е отвъд възможностите ни", обясни Вигенин.

Той каза още, че БСП ще бъде конструктивна опозиция и ще подкрепя важни решения на правителството. Той не скри учудването си от факта, че АБВ и ГЕРБ са постигнали съгласие по 14 от общо 18 точки, тъй като половината от тях противоречат на всякакви леви виждания.  

Трайчо Трайков от Реформаторския блок коментира, че още след първия кръг разговори от Блока са декларирали готовността си за участие в нови преговори, защото била достигната точката, "в която високото е преодоляно". Трайков, който беше министър на икономиката и енергетиката в правителството на ГЕРБ и участва в разговорите за съставяне на ново правителство, обясни, че е възможно да има ротация в преговорния екип на Реформаторите. По думите му в новите разговори ще се включат председателите на партиите. 

Трайков заяви, че за кадрови предложения не са разговаряли с ГЕРБ. Той обаче е категоричен, че бъдещото правителство трябва да бъде подкрепено от коалиционно споразумение и към момента това може да стане с подкрепата на Патриотичния фронт и АБВ. Трайков изключи от сметките останалите партии, които са участвали в или са подкрепяли предходното управление - БСП, ДПС, "Атака" и ББЦ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!