Велизар Енчев иска затвор за оспорване на "антифашистката съпротива"

Симона Костадинова 09 март 2016 в 16:45 4137 12

Велизар Енчев

Независимият депутат Велизар Енчев иска оспорването на "антифашистката съпротива" да се наказва със затвор до 3 години или с глоба до 5 000 лв.

Лидерът на "българската СИРИЗА" е внесъл в Народното събрание законопроект за промени в Наказателния кодекс, с които оспорването на "антифашистката съпротива" да стане престъпление.

Според Енчев приемането на тази поправка "ще прекрати порочната практика на системно и обидно омаловажаване на антифашистката съпротива в Царство България и поругаването на паметта на убитите партизани, ятаци, ремсисти, политически затворници и концлагеристи в периода 22 юни 1941 - 9 септември 1944 година".

Независимият депутат е на мнение, че така страната ни ще последва примера на много други страни в Европа, в които "величаенето на фашизма и омаловажаването на антифашистката съпротива е наказуемо".

Предложението на Енчев идва само ден след като депутатите Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев внесоха законопроект, с който поискаха комунистическата пропаганда да се наказва със затвор.

Тримата предлагат в Наказателния кодекс изрично да се запише, че се забранява проповядването не само на фашистка, но и на националсоциалистическа и комунистическа идеология. Те предлагат още поругаването на знамето и химна на Европейския съюз (ЕС) да се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 3 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!