Вдигат заплатите в областните болници с между 150 и 250 лева

OFFNews 25 юни 2019 в 20:40 1942 0

Заплатите на работещите в областните болници ще бъдат увеличени от 1 юли с между 150 и 250 лева по новата методика на здравното министерство.

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев във Варна. 

Той подчерта, че разходите за персонал трябва да бъдат не по-малко от 50 процента от общите приходи на лечебните заведения, а ръководствата на болниците и синдикатите ще решават дали да се заплащат и бонуси за постигнати резултати.

Ананиев отново каза, че методиката не е задължителна. 

"Има различни механизми на приложение на методиката. Едни държат да бъдат увеличени с допълнителните бюджети основните възнаграждения и по този начин да се доближат до началните основни заплати по КТД. Други предпочитат да вдигнат с определен размер началните заплати, но не много голям, а по-голямата част от ресурса да се използва за допълнително материално стимулиране за постигнати резултати", допълни той, цитиран от БНР.

Според предложената методика заплатите на санитарите, медицинските сестри и лекарите ще са в съотношение 1:1,7:2,2.

Болнични управители във Велико Търново обаче обявиха, че такова разпределени не е приложимо за общинските болници, защото те нямат достатъчно приходи от клинични пътеки.

Такъв е случаят с общинската болница в Павликени. Брутната заплата на лекарите е около 1000 лева, а на сестрите е малко над 850 лева. Не можем да вдигнем заплатите, посочи д-р Ренета Кръстева, управител на Павликенската болница, която настоя за промяна на цените на клиничните пътеки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови