Съотношение 1:1,7:2,2 на заплатите на санитар, медицинска сестра и лекар предлага Ананиев

OFFNews 24 юни 2019 в 14:55 4399 0

Здравният министър Кирил Ананиев предлага съотношението на основните заплати на санитарите, медицинските сестри и лекарите  да е 1 към 1,7 към 2,2. 

Така ако основната заплата на санитар е 560 лева, на медицинска сестра ще е 950 лева, а тази на лекар - 1200 лева, което е заложено и в момента в колективния трудов договор.

Ананиев обяви, че започва обиколки в областните болници в страната, за да представи методиката за формиране на заплатите и да я тества на място с ръководствата. 

Министърът ще провери на място как се разпределят и разходват всички средства, които Министерският съвет, Министерството на здравеопазването и НЗОК допълнително предоставиха през последните месеци на лечебните заведения за извършена медицинска дейност. Допълнителните средства трябва да бъдат насочени приоритетно за разходи за персонал в лечебните заведения.

Допълнителните 50 млн. лева бяха отпуснати от кабинета в отговор на протестите на медицинските сестри. Освен това бяха увеличени цените на някои клинични пътеки, за което бяха отделени още 50 млн. лева.

„Методиката няма задължителен характер, но има елементи, които ще спомогнат за повишаване и справедливо разходване на разходите за персонал в лечебните заведения", уточни Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!