Quantcast

Вдъхновена от примера на Истанбул, Демократична България се прицели към балотажа в София

Мая Младенова Последна промяна на 22 юли 2019 в 15:23 7662 3

Снимка Пресцентър на ДБ

(от ляво на дясно) Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев

На местния вот в София ще има балотаж и там е големият шанс "Демократична България" за промяна в управлението на столицата.

Около тази позиция се обединиха лидерите на трите формации в дясната коалиция - Атанас Атанасов (ДСБ), Христо Иванов ("Да, България") и Владислав Панев ("Зелено движение") на пресконференция, на която обявиха, че са сключили коалиционно споразумение за местните избори.

Споменавайки на три пъти драматичния обрат на изборите в Истанбул, Христо Иванов заяви, че главната битка на десните ще е в София и в няколко големи града. "Тя минава през зряло обединение на хората с проевропейски виждания за повече свобода, предприемачество, развитие, мобилизация", каза той.

Кой ще е кандидатът на Демократична България за София, ще бъде обявено до 15 август. Към момента коалицията "е в напреднала фаза на къса листа с кандидати", отворена е и за още предложения, вкл. от гражданския сектор и бизнеса. Избраният кандидат ще е човек с компетенции за решаване на наболелите проблеми на София, заявиха от обединението.

"Посланието ни е за максимална консолидация в София около една фигура и една кауза - политическа и управленска промяна", призова Христо Иванов. По думите му този път ГЕРБ нямат шанс за победа на първия тур. Ние единствени имаме шанс на балотаж в София да отправим предизвикателство на управлението и да победим ГЕРБ, убедени са десните. 

Йорданка Фандъкова фасадно олицетворява настоящия управленски модел. Нея никой не може да я заподозре, че е от двигателите на този модел, но тази фасада омръзна, добави лидерът на "Да, България".

"Ако сега не опитаме заедно, не знам кога друг път ще имаме този шанс. Кога, ако не сега? Кой, ако не ние", обобщи Иванов.

За вота в края на октомври "Демократична България" ще се яви навсякъде с една национална регистрация, обяви Атанас Атанасов. Основна роля за издигане на кандидатите за кметове, районни кметове и общински съветници ще имат местните структури, а председателският съвет ще ги одобрява. Структурите се насърчават да търсят диалог и с активисти, граждански организации и други формации от десния спектър, вкл. с онези, с които ГЕРБ се коалира за евровота. По изключение ще могат да се правят местни коалиции във формат "Демократична България +", посочи ген. Атанасов.

Според Владислав Панев от "Зелено движение" на местните избори хората ще трябва да решат дали искат да продължават да бъдат обгазявани и тровени с боклук от Европа или да се борят за отварянето на Витоша, срещу застрояването, за разширяване на пешеходните зони, за архитектурни планове.

"Демократична България" е провела среща с гражданското движение "Спаси София" и не изключва сътрудничество и включване на кандидати в листите, ако намерят допирни точки "с цел да не се разконцентрира вотът". "Но нашето настояване е за ясна политическа идентификация", подчерта Христо Иванов в отговор на журналистически въпрос.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

3

msotirov

30.07 2019 в 16:00

Ще ме извинявате, но не сме "дясна коалиция". ДСБ е дясно, ДаБГ сме център и зелените са леви, което средно прави център.

8435

2

Jinx

23.07 2019 в 20:41

Не знам точно с какво самочувствие тези смешки ще се явяват на избори пак…

1909

1

Sony M

22.07 2019 в 19:54

"Вдъхновена от примера на Истанбул, Демократична България се прицели към балотажа в София".....ХА,ХА, ЩО НЕ, АКО И ТУК ЧИЧКО СОРОС ПОМОГНЕ. )))))