Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Вътрешният министър: Почти съм убеден, че влизаме в Шенген наесен

OFFNews 08 юни 2023 в 23:09 2176 1

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Снимка МВР - пресцентър

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов очаква Съветът на ЕС да подкрепи присъединяването на България към Шенген наесен, съобщава БТА.

Почти съм убеден, че приемането на България ще се случи до края на годината. Гласуването е в края на септември, началото на октомври, посочи той пред български журналисти в Люксембург, където за пръв път участва в заседание на своите колеги от ЕС.

Нашето правителство е сериозно ангажирано с европейската интеграция и приемането на България в Шенген. Категорично заявяваме, че ще продължим и ще търсим посоката, за да бъде България приета до края на годината, посочи той.

Стоянов благодари за вчерашното съобщение на Европейската комисия за осигуряване на средства за охраната на българската граница. Искам дебело да подчертая, че ще продължим да търсим финансова подкрепа от тях, добави министърът.

Той отбеляза, че България няма как самостоятелно да се ангажира с охраната на границите на ЕС. Няма как да бъдем оставени сами да решаваме този проблем, заяви Стоянов по повод предложенията на ЕК за промени в областта на управлението на миграцията.

Търсим по-общ подход, по-сериозна и гарантирана подкрепа от всички държави от ЕС, допълни той.

Според министъра случилото се с Ангел Христов не би следвало да повлияе негативно на България.

Моето професионално мнение е, че няма държава по света, която не може да бъде премината незаконно. В България периодично задържаме лица, обявени за международно издирване, отбеляза той.

Стоянов съобщи, че у нас от Южна Африка се е върнал представител на МВР и може да се очаква следващата седмица да стане ясно какво е научил той на място по повод убийството на Красимир Каменов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews