Василев: България подкрепя наложените санкции срещу Русия

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев участва в редовното заседание на Съвет ЕКОФИН в Брюксел

OFFNews Последна промяна на 15 март 2022 в 20:23 822 1

Снимка minfin

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев взе участие в състоялото се днес редовно заседание на Съвет ЕКОФИН в Брюксел. Финансовите министри обсъдиха икономическите последици от санкциите срещу Русия заради военната агресия срещу Украйна.

„България подкрепя наложените санкции срещу Руската федерация във всички области. Ние сме готови да обсъдим и приемането на допълнителни ограничения, с цел оказване на натиск за спиране на войната срещу украинския народ. Ще продължи силната подкрепа за преодоляване на евентуални възможности за заобикаляне на санкциите. Фискалният отговор няма да бъде достатъчен за преодоляване на ефектите върху националните икономики на държавите членки. Подкрепяме предложението за общи обществени поръчки, на ниво ЕС, за ключови енергийни и земеделски стоки, което ще предотврати ситуация, в която държавите членки наддават една срещу друга. В тази връзка е необходим координиран подход, от който да могат да се възползват всички. ЕС трябва да работи усилено, за да преодолее енергийната си зависимост от Русия“, заяви в своето изказване българският финансов министър.

Съветът прие общ подход по предложението за Регламент за установяване на механизъм за въглеродна корекция на границите.
Съветът дискутира предложението за Директива за гарантиране на глобално минимално равнище на данъчно облагане за мултинационални групи в Съюза, което е изготвено в съответствие със споразумението, постигнато от Приобщаващата рамка на ОИСР през октомври 2021 г. за решение за справяне с данъчните предизвикателства, възникнали в резултат на дигитализацията на икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови