Външно: В Европа и отвъд Атлантическия океан се надига вълна на популизъм, който застрашава демокрацията

OFFNews 27 януари 2019 в 17:05 4858 1

Снимка facebook.com/MFABulgaria

В момента в Европа и отвъд Атлантическия океан се надига отново крайна вълна на популизъм и реторика, която застрашава и подлага под съмнение нашите демократичните ценности. Вълна, която търсейки своите политически проявления, се връща към онези най-мрачни години, когато светът изстрада Холокоста.

Това заяви националният координатор за борба с антисемитизма и заместник-министър на външните работи Георг Георгиев на брифинг в сградата на Министерството на външните работи, съобщава БТА.

Георгиев посочи, че тази година е специална за България, защото за първи път страната ни чества 27-ми януари като държава, която е пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Той обясни, че това е съюз на страни, които търсят начини и пътища за това как да се справят със съвременните проявления на езика на омразата, антисемитизма и ксенофобията.

Страните от този алианс имат също така задачата и да предават информация, която да достига до най-младите. Затова българското правителство е посветено на мисията в България да се осигури среда, която е освободена от всички възможни изрази на езика на омразата. Поради тази причина, когато се виждат вандалски актове, като издраскани паметници и поругани религиозни храмове, цялото общество трябва да "надига глас на несъгласие и враждебност" към всички подобни прояви, както и срещу посегателствата срещу демокрацията в Европа днес, допълни Георг Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови