Валутният борд и прозрачната медийна собственост с най-голяма обществена подкрепа

Най-малко се харесват идеята за Евразийския съюз и покриването на всички сметки в КТБ

ОFFNews 03 октомври 2014 в 15:27 4573 1

Прозрачната собственост на медии, банки и приватизирани дружества е топ приоритетът, който около който се обединяват гласоподавателите преди парламентарните избори. 

Данните са от проучването "Гласоводител", в което доброволно са взели участие близо 10 000 интернет потребители. Те са били анкетирани дали и доколко подкрепят (и съответно не подкрепят) определени политики и приоритети.

Идеята за прозрачна собственост на медии, финансови институции и важни предприятия се ползва почти с единодушната подкрепа на анкетираните - за това се обявяват цели 93 на сто от тях.

В топ 5 на националните приоритети са още запазването на валутния борд до влизане в еврозоната (също одобряван от цели 93%); търсене на наказателна отговорност за подписалите ощетяващи държавата договори (92%); запазването на финансовата стабилност чрез умерени бюджетни дефицити и нива на публичния дълг (91%); както и премахването на монопола на НЕК и свободен избор на доставчик на ток (90%).

На другия полюс

С най-ниска обществена подкрепа сред зададените във въпросника идеи е държавата да покрие сметките на всички вложители в КТБ, вкл. негарантираните от фонда. Едва 11 на сто от участвалите в допитването подкрепят това. 

Много ниска е и подкрепата за излизането от България от ЕС и присъединяване към т.нар. Евразийски съюз - едва 14 одобряват подобна перспектива.

Пълните резултати от проучването може да видите ТУК.

"Гласоводител" е проект, който се осъществява за четвърти път. В анкетата има 35 позиции за конкретни политики в различни области на обществения живот на България. Към края на предизборните кампании инструментът е попълнен от близо 10 000 потребители и това дава възможност да се видят техните предпочитания по тези конкретни предложения за политики.

Данните не претендират за представителност. Процентът подкрепа за дадена позиция се изчислява като сума от процента потребители отговорили "съгласен" по тази позиция плюс половината от процента потребители отговорили с "неутрален", уточняват авторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови