Валери Симеонов написа нов, много по-строг закон за защита от шума

OFFNews 30 март 2018 в 23:18 7903 5

Снимка Сергей Антонов - OFFNews

Валери Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изготвиха проект за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда.

В законопроекта се предвиждат забрани за озвучаването на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, както и в рекреационни зони, за времето между 14 и 16 ч. и между 23 и 8 ч. Към момента тази забрана важи между 23 и 7 ч.

Проектът на Симеонов и Ананиев е публикуван на сайта за здравното министерство и е предложен за обществено обсъждане до 28 април тази година. 

Двамата предлагат да се въведат забрани за: озвучаването на открити площи от пътни транспортни средства; озвучаването на открити площи с озвучителни средства без монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука, така че да не се допуска еквивалентно ниво на шум в открити площи над определените гранични стойности; озвучаването на открити площи от плавателни средства за спорт, туризъм и развлечения и водноатракционни услуги, които плават във вътрешните морски води, в териториалното море и във вътрешните водни пътища на Република България.

Завишени са размерите на глобите и имуществените санкции "с цел постигане на превенция и ефективна санкция спрямо лицата, които не спазват ограниченията и забраните в Закона за защита от шума в околната среда" - предлага се минималните да се увеличат до 1000 лева, а максималните да достигат 20 000 лева.

"Наред с това за нарушения на забраната за озвучаване на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето между 14 и 16 ч. и между 23 и 8 ч. със съставянето на акта за установяване на административно нарушение ще се изземват и задържат веществените доказателства, свързани с нарушението, а при издаването на наказателното постановление ще се отнемат в полза на държавата вещите, принадлежащи на нарушителя физическо лице, юридическо лице или едноличен търговец" - предлагат още Симеонов и Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

31.03 2018 в 10:58

Да бе. Кажи това на тия, които живеят по три дни с цигански свадби с по 5 киловата маанета.

17439

2

мнение от IP

31.03 2018 в 09:35

Симеонов отдавна е прекрачил границата между правила и властови извращения.

17156

1

aviatora

31.03 2018 в 09:24

Нещастна масонска отрепка.
 
X

Да помогнем на украинските деца!