С 5 г. закъснение прокуратурата се сети, че в Слънчев бряг се шуми незаконно

Юлиан Христов 18 август 2017 в 12:38 17367 1

С 5 г. закъснение прокуратурата се сети, че в Слънчев бряг се шуми незаконно

С пет години закъснение и след шумните акции на вицепремиера Валери Симеонов с последвалите забележки лично от премиера Бойко Борисов, че законът изисква да не се вдига шум след 23.00 часа, от прокуратурата се заеха със спешни действия по обявяне на незаконност на действащата нормативна уредба в Несебър.

В четвъртък, след като премиерът Борисов за първи път коментира публично действията на вицето си Симеонов, от държавното обвинение са подали протест в Административен съд-Бургас протест срещу текст от наредбата за обществения ред на територията на община Несебър, който регламентира през летния сезон шумът от жива музика и озвучителна техника да се спира след 24.00 часа.

Според текста на чл.3, ал.1 от „Наредба №1 за осигуряване на обществения ред, спокойствието и сигурността на гражданите, за опазване на общинската собственост и околната среда, за безопасност на движението на територията на община Несебър”:

Забранява се ползването на жива музика и озвучителна техника в заведенията за хранене и развлечение без необходимата шумоизолация, както и в откритите в непосредствена близост до жилищни сгради и хотелски комплекси.

от месец октомври до месец април включително – след 22,00 часа до 07,00 часа;

от месец май до месец септември включително –след 24,00 часа до 07,00 часа.

Тази разпоредба е в противоречие с чл. 16 а, ал.2 от Закон за защита от шума в околната среда, според който „Не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23,00 и 7,00.“

Именно този текст от закона вчера беше цитиран и от премиера.

От прокуратурата пропускат да отбележат, че въпросната наредба е в сила от 2006 г., а цитираният текст е редактиран през 2012 г. Така остава неясно защо до момента не е направена подобна проверка за законност на действащата нормативна уредба. 

Също вчера Върховната административна прокуратура обяви, че след преглед на интернет страниците на общините Шабла, Каварна, Варна и Несебър са установили несъответствие със закона.

Прокуратурата се задейства, след като Симеонов, в ролята си на контролиращ орган, обяви, че един от големите нарушители на закона е дискотека "Oxygen", собственост на Божидар Георгиев - Божо Кравата. Името му стана популярно, след като въоръжен наказателен отряд, предвождан от Димитър Желязков - Митьо Очите, нахлу в ресторант на Георгиев. Тогавашният главен секретар на МВР, а сега директор на Агенция "Митници" - Георги Костов, обясни, че свадата била заради "паркомясто". По-късно стана ясно, че скандалът е заради разпределение на наркотеритории, в което обаче единствен виновник се оказа Кравата. Оттогава той е и постоянен обект на проверки от страна на властите.

Желязков лежа в затвора, след като ръководена от него група за наркоразпространение беше разбита. След като влезе в затвора, Желязков се раздели с голяма част от имуществото си, което бе отнето в полза на държавата и е с обща стойност близо 35 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!