Валентин Радев: Великобритания да ни сочи за пета колона не е добре за имиджа на България

OFFNews 16 август 2023 в 08:42 2645 2

Валентин Радев

Снимка Стопкадър БНТ

Валентин Радев

"Не е добре за имиджа на България, това е поредна грешна стъпка, когато говорим за България като лоялен член на ЕС и НАТО. Би трябвало да сме като останалите държави. Държава като Великобритания да ни сочи с пръст: "Вижте какво правите тука" - пета колона, едва ли не."

Така бившият министър на отбраната и на вътрешните работи Валентин Радев коментира шпионския скандал във Великобритания пред БНТ. Вчера трима българи бяха арестувани във Великобритания заради обвинения в шпионаж в полза на Русия в рамките на мащабно разследване за пробив в националната сигурност на кралството.

Днес Радев заяви, че въпреки че това е лоша стъпка за имиджа на България, е оптимист, че външният ни министър Мария Габриел ще успее да овладее ситуацията и да смекчи репутационния удар по страната ни. Според него сега най-важното е дипломатите ни да съдействат за изясняването на случая и изчистването на образа на страната ни:

"Каквото и да излезе от това, външният ни министър е много добре запозната с евроинституциите, включително с работата в Англия. Имаме един отличен дипломат в лицето на Марин Райков, надявам се те да намерят баланса и да бъде обяснено каквото може, за да поизчистим образа си."

По думите му арестуваните българи не са били на висши позиции и надали имат достъп до класифицирана информация, но остава съмнението за страната ни като надежден партньор. Валентин Радев посочи, че единият от арестуваните българи е бил на експертна длъжност - съветник в енергийната сфера:

Бившият министър каза още, че напрежението в Черно море расте, но че "хората не трябва да се притесняват излишно". По думите му всичко се следи - постоянно има информация от Военноморските сили, както и на сайта на Министерството на отбраната. "Опасност няма, но рисковете остават", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

2

eggressive

16.08 2023 в 11:36

Вярно или не, фактът че толкова се разтръбя за някакви фалшификатори каналджии означава че се търси повод да се оправдае неприемането на България в Шенген.

2159

1

Kilca

16.08 2023 в 10:01

Проблема не е, че ни сочи, а че е вярно!
 
X

Да помогнем на украинските деца!