Уволниха шеф в eкоминистерството заради бетона на дюните

Агент "Липа" блокирал процедури за обявяване на нови защитени територии

OFFNews 30 април 2015 в 17:48 6911 4

Снимка БГНЕС

Директорът на Дирекция "Национална служба за защита на природата" към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) инж. Михаил Михайлов е уволнен заради бетона по дюните край морето.

Михайлов, който е по-познат в публичното пространство като агент "Липа" се раздели с поста си, след като от Реформаторския блок поискаха оставката му.

Неговото уволнение от МОСВ бе поискано поименно и от еколозите на брифинг в парламента, а мотивът - цялостен провал на държавната политика по опазване на Черноморието.

През дирекцията на Михайлов минаваха разрешителните за строеж. Според Реформаторите, именно заради действия или бездействие на Михайлов, е станало възможно заливането с бетон на много от българските плажове, в това число и последно нашумелият Корал.

Малко по-късно министърът на екологията Ивелина Василева освободи Михайлов.

В позицията си от днес, от РБ настояха да бъде завършена процедурата за обявяване на нова защитена територия в Корал и да бъдат публикувани всички заповеди за защитените зони по Директивата за местообитанията с ограничителни режими за опазване на дюните и вековните гори.

"Последните 15 години този висш държавен служител и бивш служител на ДС блокира процедури за обявяване на нови защитени територии, блокира обявяването на плановете за управление на природните паркове и с това е създал условията за извършване на тези престъпления, които сега наблюдаваме спрямо българската природа”, обясни Марта Георгиева, общински съветник от ДСБ в София.

Припомняме, че окончателното становище на експерти бе, че двете бетонни плочи, които бяха излети на къмпинг „Юг” на плажа Корал, са върху дюни. Министър Василева поясни, че кадастралните карти, върху които са отбелязани дюните по Черноморието, са остарели. Така се стигна и до решението бетонът там да бъде премахнат.

Михаил Михайлов беше посочен от Комисията по досиетата като държавен агент "Липа". Той започва работа като млад експерт в МОСВ през 1985 г. През 1998 г. става началник на отдел за защитените територии. През 2005 г. работи като държавен експерт към ведомството, а 2008 г. оглавява временно дирекцията Национална служба за защита на природата, след което министър Нона Караджова го назначава за постоянно на този пост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови