Окончателно: Дюните на "Корал" са дюни, бетонът ще бъде премахнат

OFFNews 27 април 2015 в 16:01 4458 1

Бетонните плочи на къмпинг "Юг" край в залива Корал са излети върху пясъчни дюни, строителството е незаконно и бетонът ще бъдат премахнат. Това заяви в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Дюните в залива първоначално не бяха отразени в кадастралните карти при издаването на заповедта за временно спиране на строителството и от ведомството назначиха проверка. Работна група, която бе сформирана със заповед на министрите на околната среда и водите и регионалното министерство подготвиха доклад по случая и решиха спора. 

"Установено е наличие на сиви дюни на къмпинг "Юг" в залива Корал, където бяха излети две бетонни плоскости.  Строежът е спрян. Ще бъде изпратена препоръка към кмета на община Царево за премахването на бетона", каза Василева, цитирана от "Фокус'.

Сивите дюни представляват неподвижни дюни с тревна растителност, които се срещат основно на юг от р.Камчия. Преди време министерството на регионалното развитие посочи, че в залива има дюни и затова частни земи там ще бъдат отчуждени. За по-малко от месец държавата успя да отговори на въпроса дюни ли са дюните, които обаче на хартия се водят частна земеделска земя.

При визитата си в Бургас екоминистърът заяви още, че кадастралните карти на местността трябва да бъдат актуализирани. Тя припомни, че според документите, които са от 2012 г., на мястото на строителството няма дюни.

От думите й се разбра, че темата със застрояването на дюните ще бъде обсъдена и в парламента тази сряда. "По време на тези обсъждания се надявам, че ще има съществен дебат относно изискванията на закона и прецизиране на текстовете, както и въпросa със собствеността", каза Ивелина Василева.

Тя добави, че подкрепя идеята на министерството на регионалното развитие за реализация на "Делфин" и "Корал" като екоплажове. "Няма как да не подкрепяме подобни идеи, които целят опазването на околната среда. Това, което разбрах от колегите, е, че документацията е подготвена и ще бъде обявен конкурс за концесиониране. Предвид това, че няма много време до старта на сезона и в случай че процедурата не може да приключи, за кратко тези плажове ще бъдат отдадени под наем", каза Василева.

Тя коментира и казуса с незаконното строителство в село Синеморец, като по думите й той е "доста комплициран" и датира още от 2004 година. "Компетентните органи са сезирани по случая, нека те да се произнесат за наличието на нарушения", посочи Василева за спряния строеж. От министерството проверяват работата на регионалната екоинспекция.

Още преди десетина дни стана ясно, че инвеститорът в строежа на вилното селище на брега на "ИФ Фаворит" е обещал да премахне плочите.

Скандалът с незаконно залетите с бетон пясъчни дюни избухна преди две седмици и строежът на 16 къщи върху общо 1200 кв. м бе спрян до приключването на разпоредените от различните ведомства проверки.

Специализирана комисия на министерствата на околната среда и на регионалното развитие и БАН установило, че в района има сиви дюни и част от тях са засегнати от строежа.

От обясненията на Василева стана ясно, че до заливането с бетон на защитените зони се е стигнало заради неактуални кадастрални карти на къмпинг "Юг" край Царево, на които дюните не били отбелязани. Последните специализирани карти са от 2012 година и те не посочват наличие на дюни. Затова сега кадастралните карти ще бъдат обновени и върху тях ще се отбележат дюните.

Предстои изпращане на препоръка към кмета на община Царево да издаде заповед за премахването на бетона.

На 29 април в Министерски съвет се надявам да има дебат относно изискванията на закона и прецизиране на текстовете, както и въпросa със собствеността, каза още екоминистърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews