Спират строителството на "Корал"

OFFNews 16 април 2015 в 09:21 5413 11

Спират строителството на

Днес ще бъде издадена принудителна административна мярка за спиране на строителството до плажа „Корал”, защото има порок в процедурата, не е спазен Закона за биологичното разнообразие, съобщи тази сутрин пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Имаме изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов и МОСВ, и МРРБ да предприемем всички действия, така че да бъде спряно строителството”, обясни Василева. „Община Царево е казала, че мястото, където се строи в момента, е урбанизирана територия, разрешението за строеж от 2012 година се оспорваше от ДНСК, но съдът се е произнесе, че това разрешение е валидно”, напомни министърът на околната среда.

Създадена е комисия от експерти на МОСВ, МРРБ, ДНСК, Агенцията по кадастъра и БАН, която ще трябва да установи дали се строи върху дюни или не. „Аз смятам, че трябва да бъде премахнат бетона, разпореждането на премиера е да се предприемат всички мерки”, каза министърът на околната среда и водите.

Същевременно обаче управителят на фирмата-инвеститор Стамо Стамов съобщи, че все още не е получил заповедта за спиране на строителството. „Досега са минали много контролни органи и са проверявали, но досега не мен не ми е връчена заповед за спиране на строителството. Не работим от няколко дни, защото технологията на строителството изисква това. В кадастъра има карта, от която се вижда, че това не са дюни, а пясъци, отнесени от вятър”, заяви Стамов.

Ивелина Василева съобщи, че ДНСК е издало предписание за премахване на оградата на плажа в Кранево. Общината трябва да премахне оградата, каза Василева.

„Безброй случаи можем да посочим за действия, които сме предприемали. Спомняте си казуса „Корал”, „Златна перла” и „Кара дере”. Винаги предприемаме действия, така че да защитим природата и да не допуснем строителство”, подчерта Ивелина Василева.

Думите й предизвикаха сериозното възмущение на политолога Евгений Дайнов. „Държавата си приписа заслугите за „Кара дере”, „Златна перла”, „Корал”. Години наред кипяха протести, докато държавата благоволи да си свърши работата, тя беше принудена да направи това. Всеки път ние губим нашето време и нашите пари, за да принудим държавата да си свърши работата, няма нито един случай, в който тя да е действала без принуда от гражданите. Във вторник цял ден държавата лъжеше, че всичко на „Корал” е законно”, коментира той.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл. Интервю с Ангел Джамбазки от ВМРО