Управляващите отново опитват да започнат реформата в КПКОНПИ

Йорданка Веселинова 20 юли 2022 в 06:30 2227 0

Архив

Снимка БТА

Председателят на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси Милен Матеев (ПП)

Днес ще бъде направен четвърти опит да започне работата по реформата в КПКОНПИ.

Очаква се следобед парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси да опита да разгледа на първо четене внесения преди повече от месец законопроект за противодействие на корупцията. Очаква се днес законопроектът най-сетне да успее да влезе в комисия, защото вчера ИТН даде на заден и изненадващо се обяви в подкрепа на реформата в КПКОНПИ. Това се случи няколко часа след като ПП постави едно единствено услови за подкрепа на кабинет, излъчен с третия мандат на БСП - антикорупционно мнозинство. Вицепремиерът в оставка Асен Василев заяви, че тест за стабилността на управлението трябва да е приемането на закона за КПКОНПИ и избирането на Бойко Рашков за председател на комисията.

Преди две седмици ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане" бойкотираха законопроекта и провалиха кворума. Миналата сряза, когато се очакваше втори опит за разглеждането на текстовете, подходът беше друг - забавяне на пленарното заседание, така че да не могат да започнат заседанията на комисиите.

Така вместо да разгледат проектозакона за КПКОНПИ, депутатите се заеха да създават временни комисии, въпреки все по-вероятното разпускане на парламента.

Идеолог на новата тактика бяха ГЕРБ-СДС - вносители на двете проекторешения за нови парламентарни комисии. Именно от ГЕРБ предложиха и удължаването на пленарното заседание, заради което заседание на комисия така и не се проведе, като то бе отложено за следващия ден. (Според правилника на НС комисиите не могат да се събират, докато тече пленарното заседание - б.а.)

В четвъртък сценарият беше същият - бавене на редовното заседание с безкрайно дълги дебати, реплики и дуплики. В главната роля и водачи по брой изказвания пак бяха ГЕРБ и ДПС. Така минути преди 17 ч. заседанието на правната комисия бе отменено, а изказванията на депутатите от двете партии рязко намаляха.

Трети провал за реформата в КПКОНПИ

В петък правната комисия проведе изнредно заседание, по искане на БСП, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", но законопроектът не можеше да бъде разглеждан зараи правилника на НС, според който извънредните заседания се провеждат по предварително предложен дневен ред - в случая промените в Изборния кодекс, свързани с връщането на хартиената бюлетина. 

Как реформата в КПКОНПИ се превърна в заложник на хартиената бюлетина

Тогава ПП, ДБ и ИТН бойкотираха кворума. БСП, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" пък сами си обсъдиха предимствата на хартиения вот, но заради липсата кворум не успяха да гласуват нито един от законопроектите, а вотът остана за следващото заседание на комисията. Такова обаче едва ли ще се проведе отново в рамките на 47-НС, тъй като ПП, ДБ и ИТН не събират достатъчно гласове, за да спрат промените в Изборния кодекс и едва ли ще влизат на заседанията.

Така на практика се бламира и цялата работа на комисията, а с това възможността за старт на реформата в КПКОНПИ, както и промяната в Търговския закон - двете законодателни промени, част от Плана за възстановяване и устойчивост, които трябва да се гледат от комисията. Това означава, че реформата за КПКОНПИ и законите по Плана за възстановяване и устойчивост се превърнаха в заложници на Изборния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!