Украинци идват да работят у нас, Лорер ще търси и специалисти от Грузия и Беларус

Йорданка Веселинова 21 февруари 2022 в 16:56 3921 6

Снимка Архив БТА

Украински специалисти може да бъдат привлечени в България, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на изслушването му в парламентарната комисия по икономическа политика и иновации.

STEAM специалисти от Украйна - научно-изследователски, инженерни и технически кадри, ще бъдат релокирани у нас, заяви Лорер. Според него това ще допринесе за развитието на икономиката и ще отвори поле за привличане на други високообразовани специалисти от страни като Грузия и Беларус.

През април пък ще бъде открит първият Институт за подготовка на докторанти по изкуствен интелект. Той ще бъде съвместен между СУ и друг европейски университет.

"Идеята е в дългосрочен план България да започне да става място, където създаваме кадри за високотехнологичен бранш на световно ниво, които от своя страна да привличат и компании на високо ниво, които да търсят такива кадри у нас."

Съвместно с МОН ще се работи по системата за дуално образование, като министерството, оглавено от Лорер, трябва да е връзката между образованието и индустрията.

Ние искаме да сме катализатор за подготовката на технически кадри, така че индустрията да не изпитва недостиг на работна ръка”, допълни той.

По време на изслушването му стана ясно още, че миналата седмица е проведена първата среща с ОИСР за разработването на Стратегия за уменията на България. Това е съвместна инициатива на МОН и на Министерството на икономиката и индустрията и е част от преговорния процес за присъединяването на страната към организацията. Цели се с нея да се прогнозира наличието на високотехнологични кадри.

Министърът на иновациите и растежа съобщи още, че ведомството му води разговори за няколко много мащабни инвестиции за прихващане на въглероден двуокис. Очаква се проектите да бъдат реализирани в следващите 3-4 години в Северна България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

6

Име на профила

21.02 2022 в 20:19

С това съм напълно съгласен, но има един сериозен проблем, който може би не виждате навън. Вие и да се върнете, няма да запълвате нежелани нископлатени позиции. Точно тази ниша може да се запълни с по-бедни славянски народи, вместо с икономически мигранти като по други земи. Това исках да кажа.

А отделно бих казал, че вие със сегашното ни ниво на правосъдие, социална дисциплина и мутренско управление никога няма да се върнете, но това е друга тема. Аз съм още тук, старая се да създавам и аз дето викаш някакъв си смислен продукт, и искам да (о)стане хубаво за моите деца и племенници.

12319

5

Чичо ви

21.02 2022 в 20:07

До име на профила - когато такива като мен, които създават продукт/услуга с висока добавена стойност, се върнат в БГ и го създават на родна земя, а не някъде на майната си, тогава се вдига и икономика, и БВП, и стандарт на живот и т.н. и т.н… и тогава сервитьорите ще работят за толкова, за колкото работят и колегите им в Швейцария, Германия, Франция и т.н. Разбираш ли, за да растеш и да се движиш нагоре - трябва да си поставяш големи цели, а не да мислиш, че нямало кой да работи за 500-600 лв.

3767

4

Име на профила

21.02 2022 в 19:26

До чичо ни - не е баш така. Ти за колко пари например ще станеш сервитьор или бавачка. Има сфери на труд, които никога няма да са компетентни за голям брой хора наведнъж (напр. ако не си оберкелнер на Витошка или гледаш рожбата на маджо..)

За ниско квалифициран труд по-добре близки до нас народи, отколкото да не изброявам сега... Всички държави в Източна Азия, Западна Европа и Северна Америка си имат своя вид гастербайтери от тотално чужда култура.

12319

2

Чичо ви

21.02 2022 в 17:45

Тия поплювковци вместо да ми канят изпаднали укри и други иностранци да идват да бачкат за без пари, да вземат да създадат условия така, че АЗ да се върна да работя в България…. Дейби неграмотните олигофрени!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!