Удължаване вместо нов бюджет: Минималната заплата остава 710 лв., пенсии се вдигат, но през лятото

OFFNews 07 ноември 2022 в 09:32 1487 1

Архив

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Лазар Лазаров

Минималната заплата няма да се вдига и ще остане 710 лв., ако се удължи действието на Бюджет 2022, каквито са намеренията на служебния кабинет.

Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров пред БНТ.

Той твърди, че заради заложените автоматични механизми пенсиите ще се актуализират с 12%, но от 1 юли 2023 г.

Министърът добави, че от началото на 2023 г. линията на бедност ще се повиши с 22% и ще стане 504 лв. Това автоматично ще повиши с 22% и всички социални помощи, обвързани с нея.

Според него актуализация на Бюджет 2022 заради инфлацията не се налага, тъй като пенсиите вече са увеличени с изпреварващ инфлацията темп.

По-рано служебният финансов министър Росица Велкова изготви свой проектобюджет, който срещна редица критики и в крайна сметка тя реши да не го внася в парламента. Вместо него в Народното събрание бе внесен проектозакон за удължаване на стария бюджет. Междувременно от ПП обвиниха кабинета на Гълъб Донев, че замразяват минималната заплата в условия на инфлация. От БСП пък поискаха повече пари за социални помощи. От левицата предлагат промени между двете четения, като средствата да дойдат от разходите за отбрана.

Лазаров заяви, че кабинетът няма да внася бюджет, защото чрез него се залагат финансова рамка и политики за следващата година, а служебният кабинет нямало мандат да води такива дългосрочни политики.

Министърът отчете, че в момента безработицата е рекордно ниска - 4,2% или 138 000 души. Той добави, че предстоят засилени проверки срещу сивата икономика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

726

1

Кариерен

07.11 2022 в 11:26

Казаното от министъра, че пенсиите вече са били "увеличени с изпреварващ инфлацията темп" е НАГЛА ЛЪЖА! Повечето от малките пенсии ВЪОБЩЕ НЕ СА УВЕЛИЧЕНИ, средните са увеличени минимално, а най-големите са увеличени най-много, може би тях има предвид министърът. И после - олеле, защо все по-малко хора ходят да гласуват! Ами затова - заради непрестанните ви лъжи!
 
X

Да помогнем на украинските деца!