Тома Белев отговори на КПКОНПИ: Обвиненията са безпочвени

OFFNews 16 февруари 2022 в 16:22 2550 0

Малко след като Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров обяви, че зам.-министърът на околната среда и водите Тома Белев ще бъде проверяван за конфликт на интереси, Белев излезе със съобщение във фейсбук, че обвиненията са безпочвени.

Той обяснява, че от създаването си през 2003 г. до момента Асоциацията на парковете в България не е взела и стотинка от бюджета на МОСВ или негови структури, в т.ч. и по ОП "Околна среда".

На обвиненията за несъвместимост на заеманата от него длъжност той отговаря, че срокът за отстраняване на несъвместимост изтича на 4 март. Освен това асоциацията е провела общо събрание на 16 януари 2022 г. и е избрала нов управителен съвет, в който Тома Белев не участва.

"В същото време независимо, че не се изисква от закона, съм подал и заявление и за напускане на организацията като член, което влиза в сила от датата на подаване. Тези обстоятелства съм декларирал пред органа си по назначаване – Министерския съвет на 23 януари 2022 г.", посочва зам.-министърът.

Ето какво написа във фейсбук Това Белев:

Във връзка със следното съобщение на КПКОНПИ: "КПКОНПИ образува производство за конфликт на интереси срещу Тома Белев, заместник-министър на околната среда и водите. Поводът е постъпил сигнал, според който същият е председател на Управителния съвет на Сдружение „Асоциация на парковете в България“. Съобразно законовите си правомощия, Комисията проверява сигнали във връзка с декларациите за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности, и сезира органа по избора или назначаването им за предприемане на необходимите действия."

се чувствам длъжен да заявя следното

От създаването си през 2003г. до момента Асоциация на парковете в България не е получила нито една стотинка от бюджета на МОСВ или негови структури, включително оперативната програма Околна среда, поради което всякакви внушения за конфликт на интереси са неуместни.

Що се отнася до условия за несъвместимост на заеманата от мен длъжност, трябва да посоча, че встъпвам в длъжност на 4.01.2022 г. и съгласно ЗКПКОНПИ и Закона за администрацията имам срок за декларация на условията от 1 месец и срок за отстраняване на несъвместимостта от един месец, които изтичат на 4.03.2022г. Асоциацията на парковете в България проведе общо събрание на 16 януари 2022г. и избра нов управителен съвет, в който не участвам. В същото време независимо, че не се изисква от закона съм подал и заявление и за напускане на организацията като член, което влиза в сила от датата на подаване. Тези обстоятелства съм декларирал пред органа си по назначаване – Министерски съвет на 23 януари2022.

Що се отнася до съобщението как КПКОНПИ образува на базата на сигнал производство по конфликт на интереси, трябва да отбележа, че това ще е третото производство срещу мен за последните 12 години и ще окажа пълно съдействие на органа, като се надявам, че то ще завърши по същия начин както предишните два пъти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!